ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το μικροβίωμα λεπτού εντέρου προλαμβάνει παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2

02 Αυγούστου 2022, 07:00

images

Υπολογίζεται ότι 500 έως 1.000 είδη βακτηρίων κατοικούν στο έντερο κάθε ατόμου, αριθμώντας ίσως 100.000 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς συνολικά. Σε μια νέα εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Cell Reports, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο χρησιμοποίησαν μοντέλα ποντικιών για να διερευνήσουν πώς η διατροφή και τα πρότυπα διατροφής επηρεάζουν αυτά τα εντερικά μικρόβια και την υγεία των ξενιστών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι το μικροβίωμα του εντέρου αλλάζει συνεχώς, όχι μόνο με βάση το τι τρώμε, αλλά και με βάση την ώρα της ημέρας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Amir Zarrinpar, MD, PhD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο UC San Diego School of Medicine και γαστρεντερολόγος στο UC San Diego Health.

«Οι περισσότεροι ερευνητές λαμβάνουν στιγμιότυπα από αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, γεγονός που καθιστά δύσκολο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο έντερο. Με αυτήν τη μελέτη, προσπαθούμε να λάβουμε πολλά στιγμιότυπα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σχεδόν σαν μια ταινία, για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τα τρόφιμα και το μικροβίωμα αλληλεπιδρούν για να επηρεάσουν την αύξηση βάρους και τον διαβήτη.

Και αυτό που μάθαμε είναι ότι οι κυκλικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου είναι πολύ σημαντικές για την υγεία, καθώς βοηθούν με το κιρκάδιο ρυθμό, και μαζί με αυτό τη ρύθμιση και τον έλεγχο της γλυκόζης, της χοληστερόλης και των λιπαρών οξέων -και τη γενική μεταβολική υγεία».

Στην τελευταία τους εργασία, ο Zarrinpar και οι συνεργάτες του διευκρινίζουν περαιτέρω την επίδραση και την αλληλεπίδραση αυτών των παραγόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ειλεό και τις μοναδικές λειτουργίες του που σχετίζονται με την πέψη και την απορρόφηση. Συγκεκριμένα, εξέτασαν πώς η επαγόμενη από τη δίαιτα παχυσαρκία (DIO) και η χρονικά περιορισμένη σίτιση (TRF) αλλάζουν τη σύνθεση του μικροβιώματος του ειλεού και το μεταγραφικό σώμα (το τμήμα που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη του γονιδιώματος ενός οργανισμού) σε μοντέλα ποντικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μοντέλα ποντικιών, η DIO και η απουσία TRF (τα ποντίκια μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν όποτε ήθελαν) οδήγησαν σε διαταραχές στους ρυθμούς του μικροβιώματος του εντέρου και στις οδούς σηματοδότησης που βοηθούν στη ρύθμιση των εντερικών ρολογιών. Με άλλα λόγια, τα ποντίκια έγιναν παχιά και η υγεία τους χειροτέρεψε.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επίδραση της διατροφής και των περιορισμένων χρονικών προτύπων σίτισης στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς που διέπουν τη μεταβολική υγεία», είπε ο Zarrinpar. «Είναι μια πολύ περίπλοκη σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και του ξενιστή, με το πρώτο να βοηθά στον προσδιορισμό της γαστρεντερικής λειτουργίας και της υγείας του δεύτερου».


Σχετικά Άρθρα