ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το καλύτερο μέρος για τη μέτρηση της πίεσης είναι το σπίτι μας

11 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Οι ενήλικες που πρέπει να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση, είναι προτιμότερο να το κάνουν στο σπίτι τους και όχι σε κάποιο ιατρείο ή φαρμακείο. Αυτό αναφέρει μελέτη που εκπόνησε η Αμερικανίδα γιατρός Δρ Beverly Green, από το Kaiser Permanente Washington.

"Η μέτρηση στο σπίτι είναι συνήθως η πιο αξιόπιστη καθώς ο ασθενής είναι πιο χαλαρός", ανέφερε χαρακτηριστικά η γιατρός στην ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου της American Heart Association (AHA) Hypertension Scientific Sessions 2021.

Όπως συνέστησε στους συναδέλφους της η Δρ Green, "οι γιατροί πρέπει να εκπαιδεύουμε τους ασθενείς μας και στη συνέχεια να τούς ενθαρρύνουμε να μετρούν μόνοι τους την πίεση στο σπίτι σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες ώστε να έχουμε αξιόπιστα στοιχεία στη διάθεσή μας".

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα η Αμερικανίδα γιατρός μελέτησε 3 ομάδες ασθενών. Η μία ομάδα μέτραγε την πίεση στο ιατρείο της, η δεύτερη ομάδα έκανε τη μέτρηση στο σπίτι και η τρίτη σε δημόσιους χώρους που υπάρχει τέτοια δυνατότητα, όπως είναι φαρμακεία. 

Όσοι έκαναν τις μετρήσεις στο ιατρείο, χρειάστηκε κάποια στιγμή να επισκεφθούν νοσοκομείο επειδή αντιμετώπισαν κρίση υπέρτασης. Αλλά αυτό δεν συνέβη με όσους έκαναν τις μετρήσεις μόνοι στο σπίτι τους. Οι τελευταίοι είχαν πιο αξιόπιστα στοιχεία και η γιατρός τούς έδινε τη σωστή δοσολογία φαρμάκου με αποτέλεσμα να μην παθαίνουν κρίσεις.

Όσο για την ομάδα όσων έκαναν τις μετρήσεις σε φαρμακεία, βρίσκονταν κάπου στη μέση, καθώς κάποιοι ήταν καλά ρυθμισμένοι και κάποιοι άλλοι χρειάζονταν περισσότερες επισκέψεις σε νοσοκομείο για να βρουν τη σωστή δοσολογία φαρμάκου.

Σχετικά Άρθρα