ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει με τα ιατρικά απόβλητα από την COVID-19;

01 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, από τους 87.000 τόνους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού των υγειονομικών που αποστέλλεται σε χώρες με ανάγκες αντιμετώπισης του COVID-19, μέσω μιας κοινής πρωτοβουλίας του ΟΗΕ, αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα καταλήξει ως απόβλητο...

Μάλιστα, οι μελετητές σημειώνουν ότι αυτό είναι μία αρχική ένδειξη της σπατάλης που πρόκειται μακροπρόθεσμα να επιφέρει η πανδημία της COVID-19. Επισημαίνουν δε ότι έχουν αποσταλεί πάνω από 140 εκατομμύρια κιτ εργαστηριακού εξοπλισμού, με δυνατότητα δημιουργίας 2.600 τόνων μη μολυσματικών απορριμμάτων (κυρίως πλαστικών) και 731.000 λίτρων χημικών απορριμμάτων (που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, ενώ πάνω από 8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, παράγοντας 143 τόνους απορριμμάτων με τη μορφή συριγγών, βελόνων και κουτιών.

Επιπλέον, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη και οι υπόλοιπες  χώρες αντιμετώπιζαν το επιτακτικό αίτημα της εξασφάλισης και της διασφάλισης της ποιότητας προμηθειών ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, λιγότερη προσοχή και πόροι αφιερώθηκαν στην ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με την COVID-19.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας να παρέχουμε στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας τα κατάλληλα μέσα», δήλωσε ο Δρ Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς να επηρεάζει το περιβάλλον».

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν με τους ατομικούς εξοπλισμούς και τα προϊόντα υγείας μετά τη χρήση τους.

«Η COVID-19 ανάγκασε τον κόσμο να αναλογιστεί τα κενά και τις διάφορες πτυχές της ροής των αποβλήτων και τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, χρησιμοποιούμε και απορρίπτουμε τους πόρους υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η Δρ Maria Neira, Διευθύντρια Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας στον ΠΟΥ. 

«Η σημαντική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, από το παγκόσμιο έως το νοσοκομειακό επίπεδο, στον τρόπο διαχείρισης της ροής ιατρικών αποβλήτων, είναι βασική απαίτηση των κλιματικά έξυπνων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, στην οποία πολλές χώρες δεσμεύτηκαν στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, και φυσικά, μια υγιής ανάρρωση από τον COVID-19 και ετοιμότητα για άλλες επείγουσες καταστάσεις υγείας στο μέλλον», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα