ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι οδηγεί στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου άτομα κάτω των 40 ετών;

19 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερα μεταξύ ανδρών, μαύρων ατόμων και ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας. Η American Cancer Society και η U.S. Preventive Services Task Force συνιστούν οι άνθρωποι να κάνουν κολονοσκοπήσεις κάθε δεκαετία ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών, μία σημαντική αλλαγή από τις προηγούμενες οδηγίες που τοποθετούσαν την πρώτη εξέταση στην ηλικία των 50.

Οι γιατροί δεν αποδίδουν την αύξηση των ποσοστών μεταξύ των νέων σε αυξημένο προσυμπτωματικό έλεγχο, καθώς πολλοί νεότεροι ενήλικες διαγιγνώσκονται με προχωρημένα στάδια καρκίνου (οι προληπτικοί έλεγχοι θα ανίχνευαν την ασθένεια νωρίτερα) στα 20 ή στα 30 τους. 

Ερευνητές και ειδικοί επισημαίνουν διάφορους άλλους πιθανούς λόγους. Δεδομένου ότι οι δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν αυτά τα τρόφιμα πιο συχνά, κατά μέσο όρο, τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι κάνουν πιο καθιστικό τρόπο ζωής, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο στο μέλλον. Η παχυσαρκία, ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, επηρεάζει επίσης τους νέους σε υψηλότερα ποσοστά: Ενώ το 33% των ενηλίκων ηλικίας 20 έως 44 ετών είχαν παχυσαρκία το 2009, το 41% είχε παχυσαρκία τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με μία ανάλυση.

Μερικοί ερευνητές υποπτεύονται ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει κάποιο ρόλο. Η διατροφή, η άσκηση και η χρήση αντιβιοτικών μπορούν να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου ενός ατόμου, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς φαίνεται ένα υγιές μικροβίωμα.

Οι γιατροί που ειδικεύονται στη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου υποστηρίζουν ότι η ασθένεια γενικά φαίνεται ίδια ανεξάρτητα από την ηλικία, εκτός από 2 παράγοντες. Πρώτον, οι νεότεροι ενήλικες τείνουν να έχουν καρκίνο στην αριστερή πλευρά του παχέος εντέρου, ενώ ιστορικά οι όγκοι ήταν πιο ομοιόμορφα κατανεμημένοι. Δεύτερον, οι νέοι έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης: Το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα 35 και κάτω ήταν περίπου 49% το 2013, σε σύγκριση με 64% σε άτομα άνω των 35 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη στην Κίνα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης μπορεί, εν μέρει, να οφείλονται στο ότι οι νεότεροι ασθενείς τείνουν να διαγνωστούν με πιο προχωρημένη νόσο, σύμφωνα με τον Δρ Scott Kopetz, αναπληρωτή πρόεδρο μεταφραστικής έρευνας στο τμήμα γαστρεντερικής ιατρικής ογκολογίας του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Κάτι έχει αλλάξει», είπε ο Kopetz. «Δεν είναι ακριβώς η ίδια ασθένεια που εκδηλώνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι η βιολογία αλλάζει με κάποιο τρόπο που πραγματικά δεν κατανοούμε πλήρως».



Σχετικά Άρθρα