ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου και πώς γίνεται η ρήξη του

08 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου είναι μία κατάσταση κατά την οποία το τοίχωμα ενός αγγείου στον εγκέφαλο παρουσιάζει διόγκωση μέσα στην εσωτερική του στοιβάδα. Παρότι ένα ανεύρυσμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε αγγείο του σώματος, παρατηρείται συχνότερα στον εγκέφαλο και δεν δίνει συνήθως προειδοποιητικά συμπτώματα. Εάν προκύψει ρήξη του (σπάσιμο), τότε προκαλείται αιμορραγία στη βάση του εγκεφάλου, που είναι γνωστή ως «υπαραχνοειδής αιμορραγία». 

Για την εμφάνιση της παθολογικής αυτής κατάστασης δεν ευθύνονται πάντα συγκεκριμένα κληρονομικά γνωρίσματα, συνήθειες του ατόμου ή παραλήψεις. Πολύ συχνά ωστόσο συνυπάρχουν μερικά από τα παρακάτω:

- Μεγαλύτερη ηλικία (άνω των 50 ετών).
- Κάπνισμα.
- Υπέρταση που δεν ρυθμίζουμε επαρκώς με φάρμακα.
- Χρήση ναρκωτικών (ιδιαίτερη η χρήση κοκαΐνης).
- Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
- Πολυκυστική νόσος νεφρών.
- Σύνδρομο Ehlers-Danlos.
- Οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος εγκεφάλου.

Η διάγνωση γίνεται είτε ως ...τυχαίο εύρημα σε προληπτική απεικονιστική εξέταση του εγκεφάλου, είτε κατά τη ρήξη του ανευρύσματος. Διότι το ίδιο το ανεύρυσμα δεν δίνει συμπτώματα και το άτομο μπορεί να ζει χρόνια με αυτό χωρίς να το γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να πάθει ρήξη.

Τόσο κατά την τυχαία ανεύρεσή του, όσο και κατά τη ρήξη του, το ανεύρυσμα εγκεφάλου αντιμετωπίζεται και παρακολουθείται από νευροχειρουργό ο οποίος είναι κατάλληλος γιατρός να καθοδηγήσει και όσους ενδιαφέρονται να κάνουν μια προληπτική διερεύνηση.

Σχετικά Άρθρα