ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τεχνολογία ηλεκτρικής διέγερσης συμβάλει στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού

28 Φεβρουαρίου 2023, 07:00

images

Η ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού, αποκαθιστά αμέσως κάποια ικανότητα ελέγχου του βραχίονα και των χεριών σε άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Η Heather Rendulic, από το Πίτσμπουργκ, μπόρεσε να κόψει και να φάει μια μπριζόλα μόνη της για πρώτη φορά μετά από 9 χρόνια, χαρακτηρίζοντας την τεχνολογία «τίποτα λιγότερο από καταληκτική».

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ λέει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποφανθεί ποιος μπορεί να ωφεληθεί από αυτή την τεχνολογία, καθώς τα εμφυτεύματα σπονδυλικής στήλης έχουν δοκιμαστεί μόνο σε 2 άτομα. Τα εγκεφαλικά επεισόδια διαταράσσουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και οδηγούν στη νέκρωση των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό συχνά προκαλεί στους επιζώντες μεταγενέστερα μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Μετά το επεισόδιο, οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν την επιθυμία και την πρόθεση να κινούνται, αλλά η δυνατότητα του εγκεφάλου να λαμβάνει οδηγίες αποτελεσματικά είναι τόσο περιορισμένη, που τίποτα δεν αλλάζει.

Οι λεπτομέρειες για την περίπτωση της Heather, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine, έδειξαν ότι η συσκευή δούλεψε στην ίδια και σε έναν άλλο εθελοντή. Ωστόσο, το πείραμα σχεδιάστηκε να διαρκέσει μόνο ένα μήνα - μετά τον οποίο, τα ηλεκτρόδια αφαιρέθηκαν και η εγκεφαλική διέγερση εξαφανίστηκε.

Αλλά οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα αποτελούν ένα πρώτο βήμα για μελλοντική μελέτη, ώστε τα εμφυτεύματα να καταφέρουν να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων μετά το εγκεφαλικό.

Ο Δρ Marco Capogrosso είπε: «Οι ασθενείς μας αναρρώνουν αλλά δεν επανέρχονται εντελώς στο φιλολογικό. Μπορούν να ανακτήσουν μεγάλο μέρος της ανεξαρτησίας τους και την ποιότητα ζωής σε μεγάλο βαθμό, μόνο και μόνο επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χέρι τους τώρα, παρόλο που πιθανότατα δεν μπορούν να παίξουν πιάνο».

Η ομάδα πιστεύει ότι η έρευνα σε αυτό το πεδίο θα μπορούσε να προχωρήσει γρήγορα καθώς χρησιμοποιούνται τεχνολογίες που έχουν ήδη εγκριθεί για τη διαχείριση του έντονου πόνου. Προς το παρόν, όμως, θα χρειαστούν περισσότερες κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί ποιος ωφελείται και πώς θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός από το εργαστήριο στο σπίτι.

Η Δρ Rubina Ahmed από το Stroke Association δήλωσε: "Η έρευνα είναι ακόμα σε πρώιμα στάδια και τα χειρουργικά εμφυτεύματα μπορεί να μην είναι κατάλληλα για όλους. Επίσης δοκιμάζονται μη επεμβατικές μέθοδοι διέγερσης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων".



Σχετικά Άρθρα