ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέλος στις θεραπείες με υδροξυχλωροκίνη στις ευρωπαϊκές χώρες

27 Μαΐου 2020, 07:00

images

Δύο φορείς δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσαν χθες ότι είναι κατά της θεραπείας με υδροξυχλωροκίνη για την αντιμετώπιση της Covid-19, έπειτα από την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Εξάλλου, σε αλλαγή του θεραπευτικού αλγορίθμου για τη διαχείριση των ασθενών με νόσο COVID-19 αναμένεται να προχωρήσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας για το νέο κορωνοϊό. Μετά την απόφαση της Δευτέρας του ΠΟΥ για προσωρινή εξαίρεση της θειικής υδροξυχλωροκίνης από τη μελέτη SOLIDARITY (που εστιάζει στην αξιολόγηση πιθανών θεραπειών για τη COVID-19), και καθώς η υδροξυχλωροκίνη ενοχοποιείται όλο και πιο συχνά για αύξηση του κινδύνου θανάτου, καρδιακά προβλήματα και μη βελτίωση της κλινικής εικόνας των νοσοκομειακών ασθενών με COVID-19, εξετάζεται η παύση της θεραπείας στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα ο θεραπευτικός αλγόριθμος προβλέπει τη χορήγηση χλωροκίνης ή υδροξυχλωροκίνης συνδυαστικά με αζιθρομυκίνη για τον περιορισμό της επιπτώσεων της λοίμωξης COVID-19 στο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών. Επίσης, η ελληνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων είχε καταρτίσει και πρωτόκολλο χορήγησης του θεραπευτικού σχήματος για εξω-νοσοκομειακούς ασθενείς αλλά και ως προφυλακτική αγωγή για υγειονομικούς εργαζομένους.

Η Γαλλία αποφάσισε να σταματήσει την θεραπεία

Σε μια γνώμη που του ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας, το Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (HCSP) συνιστά «να μην χρησιμοποιείται η υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία της Covid-19» εκτός κλινικών δοκιμών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ένα αντιβιοτικό.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Φαρμάκου (ANSM) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διαδικασία αναστολής «για προληπτικούς λόγους» των κλινικών δοκιμών που αποτιμούν την αποτελεσματικότητα της υδροχλωροκίνης στους ασθενείς με Covid-19.

Κι όλα αυτά ενώ στη Γαλλία  η χρήση της υδροξυχλωροκίνης κατά της Covid-19 δεν επιτρέπεται στο νοσοκομείο παρά μόνο για πολύ σοβαρές περιπτώσεις με συλλογική απόφαση των γιατρών.

Το περασμένο Σάββατο, υπό το φως της έρευνας στο Lancet, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε προσφύγει στην HCSP για να του προτείνει «μια αναθεώρηση των κατ΄εξαίρεση κανόνων συνταγογράφησης».

Η HCSP συνιστά «να μη χρησιμοποιείται η υδροξυχλωροκίνη μόνη της ή σε συνδυασμό με ένα μακρολίδιο (μια οικογένεια αντιβιοτικών) στη θεραπεία της Covid-19». Συνιστά επίσης να «γίνεται μια εκτίμηση κόστους/οφέλους της χρήσης της υδροχλωροκίνης στις θεραπευτικές δοκιμές» και να «ενισχυθεί η εθνική και διεθνής ρύθμιση των διαφόρων δοκιμών που αποτιμούν την υδροχλωροκίνη στην Covid-19».

Από την πλευρά της, η ANSM ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε διαδικασία αναστολής της περίληψης ασθενών στις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιούνται στη Γαλλία» για την υδροξυχλωροκίνη. Δεκαέξι δοκιμές έχουν επιτραπεί στη Γαλλία προκειμένου να αποτιμηθεί η αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία αυτής της ασθένειας.

«Οι ασθενείς υπό θεραπεία με υδροξυχλωροκίνης στο πλαίσιο αυτών των κλινικών δοκιμών θα μπορούν να τη συνεχίσουν έως το τέλος του πρωτοκόλλου», προσθέτει η ANSM.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα