ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα σπυράκια σε ενήλικες συνδέονται με άγχος και διατροφή

24 Οκτωβρίου 2019, 08:41

images

Η ομορφιά ανδρών και γυναικών έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι το καθαρό και χωρίς σημάδια και ρυτίδες δέρμα προσώπου.

Στις γυναίκες ίσως είναι πιο σημαντικό αλλά και οι νέοι άνδρες δεν θέλουν να έχουν σπυράκια, πανάδες, σημάδια και ρυτίδες παρότι μπορούν πιο εύκολα να τα καλύψουν αφήνοντας μακριά γένια ή και κανονικό μούσι.

Τελευταία, Γάλλοι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερες από 6.700 περιπτώσεις εθελοντών από έξι χώρες και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν σπυράκια ακμής είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε καθημερινά γαλακτοκομικά ή σοκολάτες. Οι εθελοντές με ακμή είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να εκτίθενται συχνά στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στο στρες. Και κάπως έτσι, «γεννήθηκε» ένα νέο σετ παραγόντων που αμαυρώνει την ομορφιά του δέρματός μας.

Με το 40% των ενηλίκων παγκοσμίως να πάσχει από ακμή, τα νέα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV2019), που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, δίνουν νέα ώθηση στην κοσμετολογία και τη διατροφή.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, «υπάρχουν ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, το περιβάλλον και οι διατροφικές συνήθειες που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος.

Στη μελέτη αυτή όμως εξετάστηκαν όλα αυτά μαζί που τα ονομάζουμε τα τελευταία χρόνια «εκθεσίωμα», ένα νέο όρο που ελάχιστοι γνωρίζουν αλλά που κερδίζει συνεχώς υποστηρικτές στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας.

Οι παράγοντες που αποτελούν το εκθεσίωμα της ακμής ταξινομήθηκαν σε έξι κατηγορίες: Διατροφικοί, ψυχολογικοί και παράγοντες του τρόπου ζωής, επαγγελματικοί (συμπεριλαμβανομένων των καλλυντικών), ατμοσφαιρικοί (ρύποι), φαρμακευτικοί και κλιματικοί.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι περισσότεροι πάσχοντες από ακμή (το 48,2%) κατανάλωναν σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, έναντι όσων δεν είχαν ακμή (το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 38,8%).

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι το 29,7% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν πολλά γλυκά, έναντι του 19,1% των εθελοντών χωρίς ακμή.

Σημαντική διαφορά υπήρχε και στην κατανάλωση σοκολάτας (37% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν συχνά σοκολάτες, έναντι του 27,8% των ατόμων χωρίς ακμή) και στην κατανάλωση έτοιμων προϊόντων με ζύμη (39,9% έναντι 28,6%, αντιστοίχως).

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα της νέας μελέτης ήταν ότι το σχεδόν 62% των ατόμων με ακμή τσιμπολογούσαν στη διάρκεια της ημέρας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δεν είχαν ακμή ήταν σχεδόν 43%.

ΠηγήEADV

Σχετικά Άρθρα