ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα «σνακ» δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα διαβήτη τύπου 1

27 Απριλίου 2023, 09:00

images

Το περπάτημα για 3 λεπτά ανά μισή ώρα, θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως υποστηρίζει μια μικρή δοκιμή που παρουσιάστηκε σε συνέδριο φιλανθρωπικής οργάνωσης για το διαβήτη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Mελέτη 32 ατόμων με διαβήτη τύπου 1 , έδειξε ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώθηκαν όταν έκαναν τακτικά διαλείμματα για περπάτημα σε διάστημα 7 ωρών.

Η Diabetes UK δήλωσε ότι αυτά τα «σνακ δραστηριότητας» θα μπορούσαν να έχουν πρακτικά οφέλη, χωρίς κανένα κόστος. Ο διαβήτης τύπου 1 επηρεάζει περίπου 400.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατάσταση συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.

Αυτό σημαίνει ότι το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει ινσουλίνη - οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι άνθρωποι πρέπει να λαμβάνουν τακτικά φάρμακα ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως νεφρική ανεπάρκεια, οφθαλμικά προβλήματα και καρδιακές προσβολές.

Στη δοκιμή πρώιμου σταδίου, η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, 32 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ολοκλήρωσαν 2 7ωρες καθιστικές συνεδρίες. Σε μια συνεδρία παρέμειναν καθιστοί. Στην άλλη «έσπαγαν» τις 7 ώρες με 3 λεπτά περπατήματος, με το δικό τους ρυθμό, κάθε 30 λεπτά. Το σάκχαρό τους παρακολουθούταν συνεχώς για 48 ώρες από την έναρξη κάθε συνεδρίας και όλοι ακολουθούσαν παρόμοια διατροφή κατά τη διάρκεια των 7 ωρών και δεν άλλαξαν τη θεραπεία με ινσουλίνη.

Τα τακτικά διαλείμματα βαδίσματος, είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (6,9 mmol/L) κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης 48 ωρών σε σύγκριση με το αδιάκοπο κάθισμα (8,2 mmol/L).

Η Δρ Elizabeth Robertson, διευθύντρια Έρευνας στο Diabetes UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη, είπε ότι, για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, η διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μέρα με τη μέρα, μπορεί να είναι «αμείλικτη».

Και προσέθεσε: «Είναι απίστευτα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η πραγματοποίηση μιας απλής, πρακτικής αλλαγής - όπως το να μιλάτε στο τηλέφωνο ενώ περπατάτε ή το να θέτετε ένα χρονοδιακόπτη για να σας υπενθυμίζει να κάνετε διαλείμματα - για να αποφύγετε να κάθεστε για μεγάλα διαστήματα - θα μπορούσε να έχει τέτοια βαθιά επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Ανυπομονούμε να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμα οφέλη αυτής της προσέγγισης», κατέληξε.



Σχετικά Άρθρα