ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα «μακρύτερα» γονίδια σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης

02 Απριλίου 2024, 07:00

images

Όλοι γνωρίζουμε ότι η γήρανση είναι ένα φυσικό επακόλουθο της ζωής. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τους ερευνητές να θέλουν να μάθουν πώς να επιβραδύνουν τη διαδικασία της... Μελέτες γύρω από τις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες», όπου οι άνθρωποι ζουν σταθερά άνω των 100 ετών, έχουν φέρει στο φως ορισμένα ευρήματα για το πώς ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να οδηγήσουν σε υγιή γήρανση και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πρόσφατες εργασίες εξάλλου, έχουν εξετάσει άλλους τρόπους που μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των θερμίδων που προσλαμβάνουμε, της τήρησης μιας δίαιτας μιμητικής της νηστείας και της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας.

«Εάν καταλαβαίνουμε περισσότερα για τη γήρανση, αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε νέους τρόπους παρακολούθησης και βελτίωσης της υγείας», δήλωσε ο Thomas Stoeger, PhD, επίκουρος καθηγητής Iατρικής στην πνευμονική και εντατική φροντίδα στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, μέλος του Potocsnak Longevity Institute.

Σε αυτήν την έκθεση, ο Stoeger και η ομάδα του από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, αναφέρουν ότι τα πιο μακρά γονίδια στο σώμα - τα οποία είναι πιο ευαίσθητα σε βλάβες - μπορεί να είναι η κύρια αιτία της γήρανσης του σώματος. Το μέσο ανθρώπινο γονίδιο που κωδικοποιεί πρωτεΐνες έχει μήκος περίπου 3.000 σημεία, αλλά τα γονίδιά μας έχουν μεγάλη γκάμα μεγεθών. Το πιο μικρό έχει μόνο 500 σημεία, ενώ το μακρύτερο 2.300.

Σύμφωνα με τον Stoeger, τα μακρά γονίδια είναι το πρότυπο για τη δημιουργία πρωτεϊνών. «Πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις λειτουργίες των νευρώνων», εξήγησε ο Stoeger.

«Όσο μεγαλύτερο είναι ένα γονίδιο, τόσο πιο πιθανό είναι να καταστραφεί τουλάχιστον 1 φορά. Η μεμονωμένη βλάβη σε ένα γονίδιο μπορεί να εμποδίσει το σώμα να δημιουργήσει την πρωτεΐνη που διαμορφώνεται από το γονίδιο. Όσο μεγαλύτερο είναι το γονίδιο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι το σώμα μας να κατασκευάσει τις πρωτεΐνες που διαμορφώνονται από αυτά τα γονίδια», συνέχισε.

Επιπλέον, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μακρά γονίδια μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

«Η παρούσα μελέτη κάνει τη σύνδεση μεταξύ του μήκους των γονιδίων στη γήρανση και της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε ο Stoeger. «Η ιδέα για αυτή την έρευνα προέρχεται από το συν-συγγραφέα Δρ. Sourena Soheili-Nezhad, ο οποίος έκανε τις αρχικές παρατηρήσεις για το μήκος γονιδίων στη νόσο του Αλτσχάιμερ».

«Ο Δρ. Ο Soheili-Nezhad δεν φάνηκε να εκπλήσσεται όταν διάβασε για τη συνεχιζόμενη έρευνά μου για τη γήρανση και δεν χρειάστηκε πολύ για να με πείσει ότι θα μπορούσε να υπάρχει βαθιά σύνδεση με τα ευρήματά του για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η γνώση της σημασίας του μήκους γονιδίου στη νευροεκφυλιστική νόσο, επιτρέπει το σχεδιασμό πειραμάτων και παρεμβάσεων που προσπαθούν να αυξήσουν τη λειτουργία των μακρών γονιδίων», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα