ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμπληρώματα διατροφής και βελτίωση της υγείας της καρδιάς

14 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Έξι συμπληρώματα που συνήθως λαμβάνουν οι άνθρωποι για την υγεία της καρδιάς δεν βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης ή στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Αντιθέτως, οι στατίνες αποτελούν ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κοινά συμπληρώματα διατροφής – ιχθυέλαιο, σκόρδο, κανέλα, κουρκουμάς, φυτικές στερόλες και κόκκινο ρύζι μαγιάς – θα μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη τους. Η «κακή» χοληστερόλη, γνωστή στην ιατρική κοινότητα ως λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας ή LDL, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στις αρτηρίες. Οι λιπώδεις εναποθέσεις μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του οξυγόνου και του αίματος που χρειάζεται η καρδιά για να λειτουργήσει και η απόφραξη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Για αυτήν τη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας το 2022 και δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα στο Journal of the American College of Cardiology, οι ερευνητές συνέκριναν τον αντίκτυπο αυτών των συγκεκριμένων συμπληρωμάτων με τον αντίκτυπο μιας χαμηλής δόσης μιας στατίνης ή ενός εικονικού φαρμάκου.

Οι ερευνητές έκαναν αυτή τη σύγκριση σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 190 ενήλικες χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ηλικίας 40 έως 75 ετών και διαφορετικές ομάδες έλαβαν μια χαμηλή δόση στατίνης που ονομάζεται ροσουβαστατίνη, ένα εικονικό φάρμακο, ιχθυέλαιο, κανέλα, σκόρδο, κουρκουμά, φυτικές στερόλες ή κόκκινο ρύζι μαγιάς για 28 ημέρες. Η στατίνη είχε τη μεγαλύτερη επίδραση και μείωσε σημαντικά την LDL σε σύγκριση με τα συμπληρώματα και το εικονικό φάρμακο.

Η μέση μείωση της LDL από στατίνη μετά από 28 ημέρες ήταν σχεδόν 40%. Η στατίνη είχε επίσης το πρόσθετο όφελος στην ολική χοληστερόλη, η οποία μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 24%, και στα τριγλυκερίδια του αίματος, τα οποία μειώθηκαν κατά 19%.

Επιπλέον, κανένας από τους συμμετέχοντες που έλαβαν τα συμπληρώματα δεν είδε σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης, της ολικής χοληστερόλης ή των τριγλυκεριδίων του αίματος και τα αποτελέσματά τους ήταν παρόμοια με εκείνα των ατόμων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Ενώ υπήρχαν παρόμοιες ανεπιθύμητες ενέργειες σε όλες τις ομάδες, υπήρχε αριθμητικά υψηλότερος αριθμός παρενεργειών μεταξύ εκείνων που έλαβαν φυτικές στερόλες ή κόκκινο ρύζι μαγιάς.

«Σχεδιάσαμε αυτή τη μελέτη επειδή πολλοί από εμάς είχαμε την ίδια εμπειρία προσπαθώντας να προτείνουμε θεραπείες βασισμένες σε στοιχεία που μειώνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους στους ασθενείς και στη συνέχεια να τους ζητήσουμε να πουν "όχι ευχαριστώ, απλώς θα δοκιμάσω αυτό το συμπλήρωμα"», δήλωσε η συνεργάτιδα της μελέτης και συγγραφέας Δρ Karol Watson, καθηγήτρια ιατρικής/καρδιολογίας και συν-διευθύντρια στο UCLA Program in Preventive Cardiology. 

«Θέλαμε να σχεδιάσουμε μια πολύ άκαμπτη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμαστική μελέτη για να αποδείξουμε αυτό που ήδη γνωρίζαμε και να το δείξουμε με αυστηρό τρόπο».


Σχετικά Άρθρα