ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχετίζονται τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού με πρόωρους τοκετούς;

09 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Οι γυναίκες που έκαναν το εμβόλιο κατά της COVID ενώ ήταν έγκυες δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα τα μωρά τους ή να γεννήσουν ασυνήθιστα μικρά μωρά σε σχέση με τις έγκυες που δεν εμβολιάστηκαν. Αυτό αναφέρει νέα μελέτη.

Η μελέτη αυτή ήταν μία από τις πρώτες που εξέτασε την υγεία των μωρών που γεννήθηκαν από γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μωρά με χαμηλό βάρος γέννησης και τα βρέφη που γεννιούνται νωρίς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα υγείας.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε βρει ότι οι γυναίκες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής από τις μη εμβολιασμένες.

Η νέα μελέτη εξέτασε περίπου 46.079 μονήρεις κυήσεις που κατέληξαν σε ζωντανή γέννηση. Συμμετείχαν περίπου 10.064 γυναίκες που έλαβαν μία ή περισσότερες δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 μεταξύ 15 Δεκεμβρίου 2020 και 22 Ιουλίου 2021, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι περισσότερες είχαν λάβει τα εμβόλια της Pfizer-BioNTech ή της Moderna και η συντριπτική πλειονότητα εμβολιάστηκε κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο.

Συνολικά, το 6,6% των μωρών γεννήθηκαν πρόωρα, πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης, και το 8,2% γεννήθηκαν μικρά για την ηλικία κύησης, με βάρος λιγότερο από 2,5 κιλά. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορά στα ποσοστά μεταξύ των μητέρων που είχαν εμβολιαστεί ενώ ήταν έγκυες και εκείνων που δεν είχαν εμβολιαστεί.

«Σκοπεύουμε να κάνουμε επακόλουθες μελέτες για τα βρέφη και την ανάπτυξή τους, αλλά δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για να τις κάνουμε ακόμη», δήλωσε η Δρ. Heather S. Lipkind, επικεφαλής της νέας έρευνας.

Οι κίνδυνοι πρόωρου τοκετού φαίνεται να είναι υψηλότεροι όταν οι έγκυες γυναίκες έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Η Δρ. Heather S. Lipkind είπε: «Με κάθε εβδομάδα κύησης, ο εγκέφαλος αναπτύσσεται περισσότερο. Εάν έχετε COVID και πρέπει να γεννήσετε πρόωρα, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ένα άλλο όφελος του εμβολιασμού είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να μεταδώσουν αντισώματα για τον κορωνοϊό στα βρέφη τους, συμβάλλοντας στην προστασία τους από ασθένειες, πρόσθεσε η Δρ. Lipkind.

Τέλος, οι έγκυες γυναίκες που μολύνονται αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια και οι υγειονομικοί τις έχουν παρακαλέσει να εμβολιαστούν. Ωστόσο, τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά στις εγκύους — περίπου 31% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.


Σχετικά Άρθρα