ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σχέση μοναξιάς με τη Νόσο Πάρκινσον: Νέα δεδομένα αλλάζουν όσα γνωρίζαμε

05 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Ερευνητές διαπίστωσαν σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της Νόσου Πάρκινσον, με τα ευρήματά τους να έχουν ήδη δημοσιευτεί στο περιοδικό JAMA Neurology.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές Antonio Terracciano, PhD, Martina Luchetti, PhD, Selin Karakose, PhD, Yannick Stephan, PhD, Angelina R. και Sutin, PhD παρακολούθησαν περισσότερους από 491.000 συμμετέχοντες σε περίοδο παρακολούθησης 15 ετών. Όπως υποστηρίζουν, αποκάλυψαν τη σχέση μεταξύ της μοναξιάς και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της Νόσου Πάρκινσον ανεξάρτητα από την κατάθλιψη, τη Γενετική και άλλους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν: «Νιώθετε συχνά μοναξιά;» και ζητήθηκε να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι». 

Περίπου το 18% (91.186 άτομα) δήλωσαν ότι ένιωθαν μοναξιά. Εκείνοι που ανέφεραν μοναξιά ήταν ελαφρώς νεότεροι, ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, ήταν οικονομικά ασθενέστεροι, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, είχαν υιοθετήσει επιβλαβείς για την υγεία συνήθειες– όπως το κάπνισμα και η σωματική αδράνεια – και είχαν χειρότερη συνολική σωματική και ψυχική υγεία.

Κατά τη διάρκεια της 15ετούς παρακολούθησης, 2.822 άτομα στη μελέτη ανέπτυξαν νόσο του Πάρκινσον. Οι ερευνητές είπαν ότι χρησιμοποίησαν αυτά τα ευρήματα για να καθορίσουν τη σχέση μεταξύ μοναξιάς και Πάρκινσον. Σημείωσαν επίσης ότι η μελέτη τους έρχεται να υποστηρίξει την ιδέα ότι η μοναξιά επηρεάζει σημαντικά την υγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

«Τα αισθήματα μοναξιάς είναι κοινά [στους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον] και μπορεί να προκύψουν από σωματικούς και ψυχολογικούς περιορισμούς από τη νόσο», δήλωσε ο Δρ Andrew Feigin, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Marlene and Paolo Fresco για τη νόσο του Πάρκινσον και τις κινητικές διαταραχές στο NYU Langone Health στο New York, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Επιπλέον, η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη με αποτέλεσμα την αποστασιοποίηση, την έλλειψη κινήτρων, τη μειωμένη δραστηριότητα και ενδεχομένως λιγότερη άσκηση, όλες οι συμπεριφορές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη νόσο του Πάρκινσον», είπε στο Medical News Today. «Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι η παρουσία της μοναξιάς μπορεί, στην πραγματικότητα, να προϋπάρχει της διάγνωσης σε ορισμένους ασθενείς και να αυξήσει τον κίνδυνο Νόσου Πάρκινσον».

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει μια συσχέτιση μεταξύ της μοναξιάς και του αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη της Νόσου Πάρκινσον, αλλά δεν καταδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα», προσέθεσε ο Feigin. «Είναι πιθανό άλλοι άγνωστοι παράγοντες που σχετίζονται με τη μοναξιά να είναι αυτοί που οδηγούν στον αυξημένο κίνδυνο της Νόσου – οι συγγραφείς το αναγνωρίζουν αυτό».

Σχετικά Άρθρα