ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωστή υγιεινή και καθαριότητα στα σπίτια για να αποφύγουμε τα πολλά αντιβιοτικά

21 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Η σωστή υγιεινή στο σπίτι μπορεί να συμβάλει με δύο τρόπους στον περιορισμό της αυξανόμενης απειλής που συνιστά για τη δημόσια υγεία η αντίσταση στα αντιβιοτικά. Αυτό αναφέρει έγγραφο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγιεινής (GHC) που δημοσιεύεται στην American Journal of Infection Control.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η καθαριότητα του σπιτιού με την τήρηση των σωστών κανόνων αποτρέπει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων, μειώνοντας την ανάγκη συνταγογράφησης αντιβιοτικών και διασποράς μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Στο σχετικό έγγραφο γίνεται ανασκόπηση στοιχείων που αποδεικνύουν ότι για να ελαχιστοποιηθεί η διασπορά λοιμώξεων στο περιβάλλον του σπιτιού και της κοινότητας απαιτείται μία πιο επικεντρωμένη προσέγγιση στην υγιεινή βάσει της αξιολόγησης κινδύνου.

Η απομάκρυνση μικροβίων από επιφάνειες και τα χέρια μας, όπως κατά την προετοιμασία φαγητού και τη χρήση της τουαλέτας, έχει αποδειχθεί -για παράδειγμα- ότι ελαχιστοποιεί την μετάδοση λοιμώξεων από άτομο σε άτομο.

Ενώ μία μελέτη έχει δείξει ότι η καλύτερη υγιεινή των χεριών μεταξύ ομάδας παιδιών σε παιδικό σταθμό μπορεί να μειώσει την ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών για κοινές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά 30%.

«Αντί να προχωρούμε σε βαθύ καθαρισμό του σπιτιού μας, καλούμε όλους να διατηρήσουν αυτή την στοχευμένη και αποδεδειγμένα με στοιχεία προσέγγιση, εστιάζοντας στο χρόνο και τις επιφάνειες όπου είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν επιβλαβή μικρόβια, όχι μόνο τώρα για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, αλλά και διαρκώς για να αποτρέψουμε την αντίσταση στα αντιβιοτικά» επισημαίνει η καθηγήτρια Sally Bloomfield, ειδικός στη δημόσια υγεία και συμμετέχουσα στη συγγραφή του κειμένου.

Εκτιμάται ότι το ποσοστό αντίστασης στα ευρέως φάσματος αντιβιοτικά θα μπορούσε να ξεπεράσει το 40% έως 60% σε ορισμένες χώρες έως το 2030, κοστίζοντας τη ζωή 10 εκατομμυρίων ανθρώπων έως το 2050 εάν δεν αναληφθεί άμεσα δράση.

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκοσμίου Συμβουλίου Υγιεινής καλούν σε επανεξέταση των πρακτικών υγιεινής στα σπίτια και την καθημερινή ζωή για να διασφαλιστεί ότι είναι αποτελεσματικές και κατάλληλες για τα επείγοντα ζητήματα δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε επί του παρόντος, την αντίσταση στα αντιβιοτικά και φυσικά την πανδημία COVID-19.

Σχετικά Άρθρα