ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοκ στην ιατρική – Οι πνεύμονες αποκτούν λίπος

21 Οκτωβρίου 2019, 07:29

images

Αυστραλοί ερευνητές ανέλυσαν δείγματα 52 πτωματικών πνευμόνων και ανακάλυψαν ότι η ποσότητα λίπους είχε άμεση σχέση με τον δείκτη μάζας σώματος. Δηλαδή όσο πιο παχύσαρκος είναι ο άνθρωπος, τόσο περισσότερο λίπος έχει και στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το να είναι κάποιος παχύσαρκος, αυξάνει και τον κίνδυνο άσθματος.Επίσης, τώρα αναζητούν αν η επίδραση του λίπους θα μπορούσε να αναστραφεί με απώλεια βάρους.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal, οι ειδικοί εξέτασαν δείγματα πνευμόνων από νεκρούς δότες και διαπίστωσαν ότι:

-15 δεν είχαν αναφέρει άσθμα,

-21 είχαν άσθμα αλλά πέθαναν από άλλα αίτια και

-16 πέθαναν από άλλη πάθηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν λιπώδη ιστό στα τοιχώματα των αεραγωγών, με τον περισσότερο σε όσους είχαν υψηλότερο ΔΜΣ.

Όπως σχολίασαν, η αύξηση του λίπους αλλάζει τη φυσιολογική δομή των αεραγωγών και προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες - κάτι που θα μπορούσε να εξηγεί την αύξηση του κινδύνου άσθματος σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

Ο Dr Peter Noble, του University of Western Australia, έδειξε ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος έχει ήδη συνδεθεί με το άσθμα ή με χειρότερα συμπτώματα άσθματος.

Έχει αποδειχτεί άλλωστε ότι η σχέση θα μπορούσε να εξηγείται από την άμεση πίεση του επιπλέον βάρους στους πνεύμονες ή από αύξηση της φλεγμονής που δημιουργείται από το παραπάνω βάρος.

 Είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι άλλος μηχανισμός επίσης παίζει ρόλο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπερβάλλον λίπος συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αεραγωγών όπου καταλαμβάνει χώρο και φαίνεται να αυξάνει τη φλεγμονή μέσα στους πνεύμονες.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι αυτό προκαλεί πύκνωση των αεραγωγών, που περιορίζει τη ροή του αέρα εντός και εκτός πνευμόνων και ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγεί - τουλάχιστον μερικώς - μια αύξηση στα συμπτώματα άσθματος.

ΠηγήEuropean Respiratory Journal

Σχετικά Άρθρα