ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σοκ: Ο υπερβολικός ύπνος αυξάνει κατά 85% τις πιθανότητες για εγκεφαλικό

16 Δεκεμβρίου 2019, 07:35

images

Η είδηση έρχεται από το τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Neurology και αφορά αυτούς που κοιμούνται καθημερινά πάνω από 8 συνεχόμενες ώρες κάθε νύχτα και ταυτόχρονα κοιμούνται πολύ και το μεσημέρι. Όπως έδειξε έρευνα, αν αυτό συμβαίνει επί σειρά ετών, τότε το άτομο κινδυνεύει 85% περισσότερο από τους υπόλοιπους να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παγκοσμίως 15 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο. Εξ αυτών τα 6 εκατομμύρια τελικά πεθαίνουν ενώ άλλα 5 εκατομμύρια ζουν με αναπηρίες και προβλήματα υγείας. Οι γνωστοί όσο και συνηθισμένοι λόγοι για να πάθει κάποιος εγκεφαλικό επεισόδιο είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, ο αρρύθμιστος διαβήτης αλλά και η μεγάλη ηλικία.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ερευνητές μελετούν και άλλους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση ενός τέτοιου επεισοδίου και μεταξύ αυτών μελετάται ο ρόλος του ύπνου, του βραδινού, του μεσημεριανού, της διάρκειας αυτών και γενικά των ωρών που το άτομο κοιμάται.

Η ομάδα του Δρ Zhang μελέτησε τις περιπτώσεις 31.750 ανθρώπων στην Κίνα ηλικίας από 62 ετών και άνω που είχαν πάθει κάποιο εγκεφαλικό στο παρελθόν ή είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ίδιο ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 8% των συμμετεχόντων είχε την τάση να κοιμάται το μεσημέρι παραπάνω από 90 λεπτά ενώ το 24% απάντησε ότι κοιμόταν παραπάνω από 9 ώρες κάθε βράδυ.

Τα έξι χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, 1556 από τους συμμετέχοντες έπαθαν νέο εγκεφαλικό. Από αυτούς, το 23% κοιμόταν παραπάνω από 9 ώρες το βράδυ ενώ οι υπόλοιποι λιγότερες από 8 ώρες.

Αλλά το πιο σοβαρό εύρημα ήταν ότι από τους 1556 που έπαθαν το εγκεφαλικό, το 85% ήταν στην κατηγορία που κοιμόταν ταυτόχρονα και το μεσημέρι πάνω από 90 λεπτά και το βράδυ πάνω από 9 ώρες! 

Οι επιστήμονες αναζητούν τώρα τον ακριβή μηχανισμό που προκαλεί το πρόβλημα καθώς το 85% είναι ένα ποσοστό που δεν μπορεί να τους αφήσει αδιάφορους και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. 

Συστήνουν μέχρι νεοτέρας να κοιμόμαστε γύρω στις 7 ώρες κάθε βράδυ και αν έχουμε ανάγκη για ξεκούραση το μεσημέρι, αυτή να γίνεται για περίπου μισή με μία ώρα. Ο ύπνος είναι μεν βασικό συστατικό υγείας, αλλά -όπως φαίνεται- η υπερβολή βλάπτει και στην δική του περίπτωση!

Σχετικά Άρθρα