ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικές εξελίξεις αφήνει παρακαταθήκη η δεκαετία που τελειώνει

30 Δεκεμβρίου 2019, 07:15

images

Σε λιγότερο από δύο 24ωρα ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε όχι μόνο έναν νέο χρόνο αλλά μία νέα δεκαετία! Με αυτήν που ολοκληρώνεται αύριο τα μεσάνυχτα να φέρει στους "ώμους" της μεγάλες εξελίξεις σε ό,τι αφορά ανακαλύψεις στην Ιατρική και την Φαρμακολογία, αντίστοιχα μεγάλο είναι το "φορτίο" ευθύνης της δεκαετίας που ξεκινά για περαιτέρω εξέλιξη...

Στην Ιατρική σπουδαία ήταν τα βήματα που έγιναν προς την κατεύθυνση του ανα-προγραμματισμού ώριμων κυττάρων, σε πολυδύναμα βλαστικά, ανοίγοντας νέες θεραπευτικές οδούς για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών παθήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, στο λεξιλόγιό μας μπήκε η αναγεννητική ιατρική, η βιολογική δηλαδή δημιουργία οργάνων για αντικατάσταση αυτών που έπαθαν βλάβη και πρέπει να αντικατασταθούν για να επιβιώσει ο πάσχων άνθρωπος. Στο πεδίο αυτό εργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια ομάδες επιστημόνων σε πολλά πανεπιστημιακά και ανεξάρτητα εργαστήρια.

Αδιαμφισβήτητα, σημαντική εξέλιξη ήταν η ανακάλυψη της τεχνικής CRISPR, δηλαδή της επέμβασης μεγάλης ακριβείας στο γονιδίωμα που μπορεί να να επέμβει σε προληπτικό αλλά και θεραπευτικό επίπεδο σε πολύ σοβαρά νοσήματα. Ήδη εδώ και χρόνια υπάρχει δυνατότητα επέμβασης στα γονίδια του ανθρώπινου σπέρματος, του ωαρίου ή και του εμβρύου, δημιουργώντας ανησυχίες αλλά και ελπίδες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα