ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σε πορεία lockdown η Βρετανία- Προβλήματα με το εμβόλιο της Οξφόρδης

22 September 2020, 07:00

images

Ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δεύτερου lockdown καθώς επιταχύνεται η διάδοση του  κορωνοϊού με 6000 νέα κρούσματα στην χώρα του σε καθημερινή βάση. Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία για το εμβόλιο AZD1222 που αναπτύσσει η AstraZeneca από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν οι New York Times, με αφορμή και δεύτερου περιστατικού παρενεργειών σε εθελοντές.

Η κατάσταση στη Βρετανία

«Είμαστε σίγουρα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή σήμερα το πρωί», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. «Είναι σαφές πως βρισκόμαστε μόλις λίγες εβδομάδες πίσω απ’ αυτό που βλέπουμε αλλού στην Ευρώπη... Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτό», δήλωσε ο Σαπς και πρόσθεσε: "Θα ακούσουμε από άλλους, του πρωθυπουργού περιλαμβανομένου, σχετικά με τα προτεινόμενα επόμενα βήματα". Εν τω μεταξύ, ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της βρετανικής κυβέρνησης, και ο Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη τύπου στην τάση "στο Ηνωμένο Βασίλειο να οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση και βρισκόμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο στην πανδημία». 

Το εμβόλιο της Οξφόρδης

Νεότερα στοιχεία για το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου AZD1222 κατά του νέου κορωνοϊού, που αναπτύσσει η AstraZeneca από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης  φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι New York Times, με αφορμή τα δύο ήδη γνωστά περιστατικά παρενεργειών που εμφάνισαν εθελοντές.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα τους, η βιοφαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στο πρωτόκολλο των κλινικών μελετών ανάπτυξης του AZD1222, αναφέρει ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι το εμβόλιο να έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%, το όριο δηλαδή που έχει καθορίσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προκειμένου να χορηγήσει έγκριση κυκλοφορίας σε οποιοδήποτε από τα υποψήφια εμβόλια έναντι του νέου κορωνοϊού.

«Για να καθοριστεί με στατιστική ακρίβεια εάν η εταιρεία πετυχαίνει τον στόχο αυτό, θα πρέπει να συμμετάσχουν στις δοκιμές 150 επιβεβαιωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό. Ωστόσο, θα γίνει και μία πρώιμη ανάλυση των στοιχείων όταν υπάρξουν 75 ασθενείς συμμετέχοντες. Εάν τότε το εμβόλιο είναι 50% αποτελεσματικό, μπορεί η εταιρεία να σταματήσει νωρίτερα τις δοκιμές και να ζητήσει την άδεια της αμερικανικής κυβέρνησης για να διαθέσει το εμβόλιό της για επείγουσα χρήση», αναφέρουν οι New York Times.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που αποτελεί συνέχεια της αποκάλυψης του ιστότοπου STAT ότι μια 37χρονη γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφάνισε «ανεξήγητη ασθένεια» στα τέλη Αυγούστου αποτέλεσμα την εθελοντική προσωρινή παύση των κλινικών δοκιμών παγκοσμίως, «η παρενέργεια που παρατηρήθηκε στη δεύτερη συμμετέχουσα στις δοκιμές του εμβολίου, είναι σπάνια, αλλά κρίνεται σοβαρή», με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι η εύρεση ακόμη και μιας υπόθεσης μεταξύ χιλιάδων συμμετεχόντων στη δοκιμή θα μπορούσε να είναι «κόκκινη σημαία» και να σταματήσει εντελώς τις δοκιμές εμβολίων της AstraZeneca.

Το δημοσίευμα των New York Times φέρνει στο φως και μια ακόμη άγνωστη πτυχή από το πρόγραμμα ανάπτυξης του AZD1222. Υποστηρίζει ότι έχουν διατυπωθεί επιστημονικές ανησυχίες για το εμβόλιο μετά τις δύο περιπτώσεις των εθελοντών που εμφάνισαν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό τους.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα