ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ρευματικά νοσήματα: Τι είναι και πως επηρεάζουν την ζωή μας

08 Οκτωβρίου 2020, 10:00

images

Οι ρευματικές και μυοσκελετικές ασθένειες είναι μια ομάδα ασθενειών που επηρεάζουν συνήθως τις αρθρώσεις, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους μύες, άλλους ιστούς και εσωτερικά όργανα. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα, που επηρεάζουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Συνήθως προκαλούνται από προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, φλεγμονή, λοιμώξεις ή σταδιακή αλλοίωση των αρθρώσεων, των μυών και των οστών. Πολλές από αυτές τις ασθένειες είναι χρόνιες και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Είναι επώδυνες και με μειωμένη λειτουργικότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική αναπηρία, με μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στο προσδόκιμο ζωής.

Σε διαδικτυακή εκδήλωση αναφέρθηκε ότι "δύο στους τρεις ασθενείς με ρευματικά νοσήματα διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός έπληξε σημαντικά την ψυχολογία τους. Ο φόβος και η αβεβαιότητα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν». Αυτό τονίζει η κα Αθανασία Παππά, πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα).

«Το αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η ψυχραιμία, η αυτοσυγκράτηση και η συνεχής επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό είναι μερικές από τις συμβουλές που έδωσε  για τους ασθενείς στην περίοδο του COVID-19 o κ. Δημήτρης Μπόγδανος, Καθηγητής Παθολογίας και Αυτοάνοσων Νοσημάτων, Παν. Θεσσαλίας, Δ/ντής Πανεπιστημιακής Κλινικής Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας Π.Γ.Ν. Λάρισας.  

«Η απομόνωση δεν είναι η λύση.  Αποφεύγουμε την επαφή με τον ιό και τα μολυσμένα άτομα, ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας που συστήνονται για τις ευπαθείς ομάδες και συνεχίζουμε την θεραπεία μας πάντοτε με την συμβολή του γιατρού μας» επεσήμανε ο καθηγητής.

«Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση  αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην κατανόηση της ενδεδειγμένης χρήσης των εμβολιασμών σε ασθενείς με ρευματικά νοσήματα» επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Μπόγδανος. «Η επιστημονική κοινότητα των ρευματολόγων έχει απόλυτα σαφείς και κατανοητές οδηγίες για τους εμβολιασμούς προσαρμοσμένες στην έκθεση σε μικρόβια και ιούς με βάση την γεωεπιδημιολόγια των εκτεθειμένων σε αυτά ατόμων. Ωστόσο, οι συχνές ερωτήσεις των ασθενών για τα εμβόλια είναι εύλογες, οι απαντήσεις που πρέπει να δίνονται από τους θεράποντες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την ασφάλεια των ασθενών και για την κατανόηση της σημαντικότητάς του τόσο σοβαρού αυτού θέματος που επανέρχεται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες».

«Θα πρέπει  να αναγνωριστούν  τα αίτια  της χαμηλής εμβολιαστικής  κάλυψης των ρευματοπαθών και να αντιμετωπιστούν συστηματικά και μεθοδευμένα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής υγείας», τόνισε η κ. Αρετή Λάγιου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόληψης Νοσημάτων, Δημόσιας Υγείας & Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής. 

Σχετικά με την EULAR

Η EULAR  είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός ομπρέλας που εκπροσωπεί τις επιστημονικές εταιρείες, τις επαγγελματικές ενώσεις υγείας και τους συλλόγους ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Η EULAR στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων της ρευματικών και των μυοσκελετικών νοσημάτων  στα άτομα και στην κοινωνία και στη βελτίωση της πρόληψης, της θεραπείας  και της αποκατάστασης των ασθενών. Για το σκοπό αυτό, η EULAR προάγει την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της ρευματολογίας. Προωθεί τη μεταφορά των αποτελεσμάτων των ερευνητικών πρωτοβουλιών στην καθημερινή φροντίδα και αγωνίζεται  για την αναγνώριση των αναγκών των ασθενών με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα  από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ μέσω ενεργειών προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις δραστηριότητες της EULAR, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.eular.org





Σχετικά Άρθρα