ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς σχετίζεται η πανδημία με την ανάπτυξη των βρεφών

06 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας σημείωσαν ελαφρώς χαμηλότερη βαθμολογία σε έλεγχο των αναπτυξιακών τους δεξιοτήτων από εκείνα που γεννήθηκαν πριν από την πανδημία, ανεξάρτητα από το αν οι μητέρες τους είχαν COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό αποκάλυψε νέα μελέτη.

Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, παρακολούθησε 255 μωρά που γεννήθηκαν τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 στη Νέα Υόρκη, που ήταν το επίκεντρο της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Τα βρέφη υποβλήθηκαν σε έλεγχο για κοινωνικές, επικοινωνιακές και κινητικές δεξιότητες σε ηλικία 6 μηνών μέσω ενός τυπικού ερωτηματολογίου. Οι διαφορές ήταν μικρές αποκλίσεις στη μέση βαθμολογία μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν πριν και μετά την έναρξη της πανδημίας.

Ωστόσο, ενώ οι βαθμολογίες στις κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες ήταν χαμηλότερες μεταξύ των μωρών που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι βαθμολογίες στις δεξιότητες επικοινωνίας ήταν λίγο υψηλότερες, συγκριτικά με τα μωρά που γεννήθηκαν πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το άγχος που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες λόγω της πανδημίας θα μπορούσε να εξηγήσει την πτώση στις κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες των βρεφών.

Αλλά η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Δρ Dani Dumitriu, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia και νοσηλεύτρια νεογέννητων στο Νοσοκομείο Παίδων Morgan Stanley, είπε ότι πιθανότατα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Χαρακτήρισε τα ευρήματα «τεράστια έκπληξη», κυρίως επειδή οι ερευνητές δεν βρήκαν χαμηλότερες βαθμολογίες στα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν COVID-19 ενώ ήταν έγκυες, σε σύγκριση με μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από μητέρες που δεν μολύνθηκαν. «Περιμέναμε ότι θα υπήρχε διαφορά με βάση όσα είναι γνωστά από άλλους ιούς», είπε.

Ενώ οι μελέτες για το πώς η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των αγέννητων μωρών εξακολουθούν να εμφανίζονται, υπάρχουν άφθονα στοιχεία για άλλους κινδύνους που ενέχει η ασθένεια για αυτά. Οι έγκυες γυναίκες με COVID-19 είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δια βίου αναπηρίες για τα παιδιά τους, όπως συμβαίνει εξαιτίας της εγκεφαλικής παράλυσης. Ο ιός αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θνησιγένειας μεταξύ των εγκύων γυναικών, αν και το ποσοστό εξακολουθεί να είναι χαμηλό.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά, ενδέχεται να μην είναι ενδεικτικά μακροπρόθεσμων καθυστερήσεων στην ανάπτυξη, όπως τονίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη διεξαγωγή της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα