ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως προστατεύουμε τα παιδιά από τις ιώσεις

08 Οκτωβρίου 2019, 08:20

images

Τα παιδιά μας τα εμβολιάζουμε, τα ταΐζουμε σωστά, τα ντύνουμε ζεστά, ωστόσο, πολλές φορές, δεν τα προστατεύουμε από τις διάφορες ιώσεις που κάθε χειμώνα τα ταλαιπωρούν…

Αυτό συμβαίνει επειδή αφενός ο οργανισμός των μικρών παιδιών είναι πιο ευάλωτος στους ιούς, αφετέρου τα παιδιά δεν ξέρουν πώς κολλάμε έναν ιό και πώς να προστατευτούμε από αυτόν.

Χωρίς να τα κάνουμε «φοβικά» με την καθαριότητα και τους μικροοργανισμούς, είναι χρήσιμο να ενημερώσουμε τα παιδιά που πάνε από νηπιαγωγείο και πάνω, για τις δυνατότητες που έχουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα άλλα παιδιά της τάξης:

  1. Για την προφύλαξη από τη διασπορά του ιού της γρίπης απαραίτητοι είναι πρώτα από όλα οι βασικοί κανόνες υγιεινής: Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, κάλυψη του βήχα και φτερνίσματος μας με χαρτομάντιλο ή αλλιώς βήχουμε και φτερνιζόμαστε στο μανίκι μας κι όχι στα χέρια μας. Καλό και συχνό πλύσιμο χεριών κάτω από τρεχούμενο νερό, με σαπούνι και καλό τρίψιμο, αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους εφόσον βλέπουμε ότι πολλοί είναι κρυωμένοι.
  2. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει αφορά εμάς του ενήλικες. Όταν οι γονείς εργάζονται και οι δύο, η παραμονή του παιδιού στο σπίτι με ίωση αποτελεί ένα τεράστιο πρακτικό πρόβλημα. Κι έτσι, αρκετές φορές όταν δείχνει να έχει σχεδόν αναρρώσει, σπεύδουμε να το στείλουμε στο σχολείο «για να μην χάσει άλλα μαθήματα». Η πλήρης ανάρρωση των ασθενών όμως, μέχρι την επιστροφή στις δραστηριότητες τους, είναι το ήμισυ του παντός για την αποφυγή διασποράς του ιού του απλού κρυολογήματος και του ιού της εποχικής γρίπης. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει εξάλλου κι όταν ένα πρωινό το παιδί παραπονεθεί για αδιαθεσία κι έχει πονοκέφαλο ή βηχαλάκι.  Είναι προτιμότερο να το κρατήσουμε στο σπίτι προληπτικά για δύο λόγους: Πρώτον επειδή όταν ξεκουραζόμαστε στην αρχή της ίωσης την ξεπερνάμε πιο εύκολα, και δεύτερον επειδή έτσι δεν θα κολλήσει τους συμμαθητές και τους δασκάλους του.
  3. Το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί πώς μπαίνει ο ιός μέσα στον οργανισμό μας. Εισέρχεται από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.
  4. Όταν λοιπόν με τα χεράκια του ακουμπάει τα πόμολα της πόρτας, τα παιχνίδια και τη γραφική ύλη άλλων παιδιών, τις επιφάνειες που αγγίζουν κι άλλοι άνθρωποι, ένα τηλέφωνο ή ακουστικό που χρησιμοποιεί κι άλλος, ή ακόμα πιάνει τα χεράκια άλλων παιδιών που δείχνουν κρυωμένα, τότε ο ιός βρίσκεται και στα δικά του χέρια. Και μόλις τρίψει τα μάτια του ή ακουμπήσει τη μύτη και το στόμα του, τότε ο ιός μπαίνει στον οργανισμό του.

Αν όμως πλένει τακτικά τα χέρια του και αποφεύγει να ακουμπάει γενικά το πρόσωπό του, έχει γλυτώσει από το 50% των πιθανοτήτων να μολυνθεί από ένα ιό.

Σχετικά Άρθρα