ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή στον αυχένα

03 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Η ακμή είναι μια πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα στάδια της ζωής, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί στους ανθρώπους αμηχανία και να καταστρέφει την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Η ακμή μπορεί να παρουσιαστεί σε πολλά σημεία του σώματος, όπως το πρόσωπο αλλά και ο αυχένας.

Για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση της ακμής στον αυχένα, η διατήρηση μιας σωστής ρουτίνας υγιεινής είναι ζωτικής σημασίας.

Οι σωστές συνήθειες υγιεινής περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

⦁Τακτικό μπάνιο, ειδικά μετά από φυσική δραστηριότητα ή εάν ιδρώνετε.

⦁Καθαρισμό της περιοχής 2 φορές την ημέρα με ένα μη φαγεσωρογόνο καθαριστικό για την αφαίρεση βρωμιάς, λιπαρότητας και βακτηρίων.

⦁Ενυδάτωση 2 φορές την ημέρα με μη φαγεσωρογόνο ενυδατική κρέμα.

⦁Καθημερινή εφαρμογή ενός μη φαγεσωρογόνο αντηλιακού και επανάληψη κάθε 1-2 ώρες όταν είστε έξω.

⦁Χρήση μόνο μη φαγεσωρογόνου μακιγιάζ.

⦁Λούσιμο των μαλλιών καθημερινά για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τη λιπαρότητα και να κρατήσετε τον αυχένα σας καθαρό.

⦁Καθημερινό πλύσιμο για οτιδήποτε αγγίζει το λαιμό, όπως αθλητικό εξοπλισμό, μαξιλαροθήκες, σεντόνια, ρούχα ή πετσέτες.

⦁Αντίσταση στην επιθυμία να σκάσετε σπυράκια.

Ορισμένες θεραπείες που συνταγογραφούν οι δερματολόγοι, περιέχουν τα ίδια ενεργά συστατικά με πολλά μη συνταγογραφούμενα προϊόντα — μόνο που είναι πιο ισχυρά. Ωστόσο, έχουν επίσης πρόσβαση σε μια ποικιλία διαφορετικών συνταγογραφούμενων προϊόντων για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα την ακμή στον αυχένα.

Για παράδειγμα, οι επιλογές συνταγογράφησης για την ακμή του αυχένα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

⦁Από του στόματος ή τοπικά αντιβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η ερυθρομυκίνη, η μινοκυκλίνη, η κλινδαμυκίνη, η τετρακυκλίνη, η δοξυκυκλίνη, η ερυθρομυκίνη και η αζιθρομυκίνη, τα οποία σκοτώνουν τα βακτήρια που προκαλούν ακμή και ορισμένα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

⦁Από του στόματος ή τοπικά ρετινοειδή. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τρετινοΐνη, αδαπαλένιο, τριφαροτένιο και ταζαροτένη ή ισοτρετινοΐνη. Τα ρετινοειδή απολεπίζουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και μειώνουν τη φλεγμονή. Τα τοπικά ρετινοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αφαίρεση ήπιων ουλών ακμής και αποχρωματισμού.

⦁Ορμονικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν τα αντισυλληπτικά χάπια και τα αντι-ανδρογόνα χάπια (σπιρονολακτόνη), τα οποία ρυθμίζουν τις ορμόνες για να ανακουφίσουν την ακμή.

Η ακμή είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε κάποιο βαθμό. Παρόλο που η ακμή δεν είναι κακοήθης κατάσταση, οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και να έχουν σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο. Η άμεση, αποτελεσματική θεραπεία είναι κρίσιμη για την ελαχιστοποίηση των μόνιμων ουλών. Όσοι έχουν ακμή, θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως θεραπεία από πιστοποιημένο δερματολόγο.


Σχετικά Άρθρα