ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η έκθεση στον ήλιο μειώνει την εμφάνιση σκλήρυνσης κατά πλάκας σε παιδιά

29 Δεκεμβρίου 2021, 07:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας Neurology, έχει βρει μια πιθανή σχέση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται σε εξωτερικούς χώρους, και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας στα παιδιά.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 330 εθελοντές από 16 παιδιατρικά νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν προσωπικό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου, καμία σοβαρή κατάσταση υγείας και κανένα γονικό ιστορικό πολλαπλής σκλήρυνσης. Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που κάλυπτε πληροφορίες, όπως ηλικία, φύλο, φυλή και ιατρικό ιστορικό. Οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση στον ήλιο ως τον χρόνο που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους σε διαφορετικές ηλικίες και το πιο πρόσφατο καλοκαίρι, καθώς και τη χρήση αντηλιακής προστασίας όπως καπέλα, ρούχα και αντηλιακό.

Οι ερευνητές πήραν επίσης δείγματα αίματος από όλους τους συμμετέχοντες και εστίασαν σε παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το ρίσκο για σκλήρυνση κατά πλάκας, όπως η έκθεση στον καπνό και το φύλο. Η ανάλυσή τους στα δεδομένα που προέκυψαν έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που περνούσαν καθημερινά κατά μέσο όρο 30 λεπτά έως μία ώρα έξω το καλοκαίρι πριν από τη μελέτη είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλής σκλήρυνσης.

Όταν ο χρόνος που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους ήταν κατά μέσο όρο μεταξύ 1 και 2 ωρών ημερησίως, ο κίνδυνος σκλήρυνσης κατά πλάκας ήταν 81% χαμηλότερος. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ο μεγαλύτερος χρόνος που δαπανάται σε εξωτερικούς χώρους τον πρώτο χρόνο της ζωής είχε συσχετισμό με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μια άλλη μεταβλητή που σχετίζεται ήταν η ένταση της έκθεσης στον ήλιο. Για παράδειγμα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποιος που ζει στη Φλόριντα έχει 21% χαμηλότερο κίνδυνο να διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας από κάποιον που ζει στη Νέα Υόρκη.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έκθεση στον ήλιο αποτρέπει τη σκλήρυνση κατά πλάκας, δείχνει μια συσχέτιση. Η μελέτη καταλήγει στο ότι η παροχή συμβουλών στον ήλιο τουλάχιστον 30 λεπτών ημερησίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χρησιμοποιώντας αντηλιακή προστασία όπως απαιτείται, ειδικά για συγγενείς πρώτου βαθμού ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να είναι μια αξιόλογη παρέμβαση για τη μείωση της συχνότητας της παιδικής σκλήρυνσης κατά πλάκας.


Σχετικά Άρθρα