ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επεξεργασμένα τρόφιμα: Μπορεί να οδηγήσουν μέχρι σε Νόσο Πάρκινσον

22 Ιουνίου 2025, 08:00

images

Πρόσφατη έρευνα του King’s College London που δημοσιεύτηκε στο Gut Microbes αναδεικνύει συσχέτιση της διατροφής με τη Νόσο Πάρκινσον. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πολύ συχνή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο φυσιολογικό μικροβίωμα του εντέρου και τελικά να αυξήσει τον κίνδυνο για τη Νόσο Πάρκινσον.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα ανέλυσαν δείγματα κοπράνων και σιέλου από 88 ασθενείς με Νόσο Πάρκινσον και 26 υγιείς ενήλικες. Όπως φάνηκε, οι ασθενείς είχαν μειωμένη ποικιλία «καλών» βακτηρίων και αυξημένα επίπεδα «βλαβερών» βακτηρίων στο έντερο κάτι που δεν παρατηρήθηκε στους υγιείς συμμετέχοντες.

Εντοπίστηκαν εξάλλου βακτήρια στο στόμα που μπορούν να φτάσουν στο έντερο, επιδεινώνοντας τη φλεγμονή και τις βλάβες στους νευρώνες. Όπως εξηγεί ο Δρ Frederick Clasen, μικροβιολόγος και συγγραφέας της μελέτης «τα βακτήρια αυτά ίσως παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων και θα μπορούσαν να είναι στόχος νέων θεραπειών που προστατεύουν τον εγκέφαλο αλλάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου».

Η Νόσος Πάρκινσον είναι μία από τις συχνότερες εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου και οι ερευνητές παγκοσμίως έχουν κάθε λόγο να αναζητούν νέους τρόπους πρόληψης αλλά και θεραπείας. Στο πλαίσιο αυτό, τα συσκευασμένα πατατάκια, έτοιμα κέικ, κρουασάν και μπισκότα, όλα τα αλλαντικά αλλά και τα δημητριακά πρωινού που αποτελούν υπερ-επεξεργασμένες τροφές, ενοχοποιούνται για προβλήματα γενικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Φυσικά, η σπάνια κατανάλωσή τους δεν μπορεί να μάς βλάψει αλλά όταν κάποιος χρησιμοποιεί καθημερινά επί σειρά ετών ένα τουλάχιστον από τα παραπάνω στη διατροφή του, ή και συνδυασμό αυτών, πρέπει να το ξανασκεφτεί. Ομοίως πρέπει να αναθεωρήσουν και όσοι έχουν κακή σχέση με την οδοντόβουρτσα και τον οδοντίατρο καθώς τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται ούτως ή άλλως μέσα στο στόμα μας μπορούν δυνητικά και υπό προϋποθέσεις κακής υγιεινής να δημιουργήσουν παρόμοια προβλήματα.


Σχετικά Άρθρα