ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πως αντιμετωπίζεται ο στιγματισμός των ατόμων με HIV

11 Αυγούστου 2021, 11:30

images

Ο HIV είναι ένας ιός που προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Από τη δεκαετία του 1980, τα άτομα με την πάθηση HIV αντιμετωπίζονται με προκαταλήψεις και διακρίσεις.

Ακόμη, οι μύθοι γύρω από τον HIV συνεχίζουν να δημιουργούν στιγματισμό που μπορούν να επηρεάσουν όλους τους τομείς της ζωής των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV. Η εκπαίδευση στα γεγονότα και τις στατιστικές σχετικά με τον HIV είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις.

Το healthline μας πληροφορεί σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρει το στίγμα για τους ανθρώπους με HIV και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να υποστηρίξουμε τους παθόντες.

Οι προκαταλήψεις γύρω από τον HIV

Το στίγμα είναι μια αρνητική στάση ή προκατάληψη απέναντι σε άτομα με κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, όπως μια κατάσταση σωματικής ή ψυχικής υγείας.

Τα στίγματα κατά των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1980, όταν ο ιός αρχικά οδήγησε στην επιδημία του HIV και του AIDS στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η παραπληροφόρηση σχετικά με τον HIV οδήγησε σε κοινές πεποιθήσεις για άτομα που ζουν με την πάθηση - πολλά από τα οποία δεν έχουν επιστημονική βάση, αλλά χρησιμοποιήθηκαν για να τροφοδοτήσουν το στίγμα και τις διακρίσεις.

Το 2008, ο Δείκτης Stigma People Living with HIV (PLHIV) δημιουργήθηκε για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τον αντίκτυπο των στιγματισμών και των διακρίσεων σε άτομα που ζουν με HIV. Πάνω από 100.000 άνθρωποι σε 100 χώρες που ζουν με τον ιό HIV έχουν δώσει στοιχεία στον δείκτη στιγματισμού PLHIV.

Αν και έχουμε προχωρήσει πολύ στη γνώση μας για τον HIV και το AIDS από τη δεκαετία του 1980, οι λανθασμένες πεποιθήσεις εξακολουθούν δημιουργούν προκαταλήψεις. Πιο κάτω παρουσιάζονται μερικοί μύθοι οι οποίοι τροφοδοτούν διακρίσεις σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν με τον ιό HIV.

Ο HIV δεν είναι τόσο ανησυχητικός όσο ήταν κάποτε

Η διάγνωση και η θεραπεία του HIV έχει βελτιωθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, ο HIV εξακολουθεί να επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μετάδοση του HIV αποτελεί τεράστιο μέλημα της δημόσιας υγείας.

Ο HIV επηρεάζει μόνο ορισμένες ομάδες ανθρώπων

Ενώ ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό HIV, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα ή τη σεξουαλικότητά του. Ο HIV μπορεί επίσης να μεταδοθεί εκτός σεξουαλικής επαφής, όπως μέσω κοινής χρήσης βελόνων ή εξοπλισμού φαρμάκων, ή από τη μητέρα στο μωρό.

Ο HIV μεταδίδεται εύκολα μέσω της αφής

Η CDC Trustified Source επιβεβαιώνει ότι ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με τη χειραψία, το άγγιγμα ή το να βρίσκεστε στο ίδιο δωμάτιο με κάποιον που ζει με τον ιό HIV.

Ο HIV μπορεί να μεταδοθεί μόνο με τα ακόλουθα μέσα:

  • αίμα
  • σπέρμα
  • προ-σπερματικό υγρό
  • ρευστά του ορθού
  • κολπικά υγρά
  • μητρικό γάλα

Ο HIV οδηγεί σε θάνατο

Οι επιλογές θεραπείας για τον HIV συνέχισαν να βελτιώνονται από την εισαγωγή του πρώτου εγκεκριμένου από τον FDA φαρμάκου HIV, της αζιδοθυμιδίνης, το 1987. Από τότε, η ανάπτυξη νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που ζουν με HIV.

Πώς επηρεάζει ο στιγματισμός τα άτομα με HIV;

Ο στιγματισμός μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές και να οδηγήσει τα άτομα σε κοινωνικό αποκλεισμό και απομόνωση.

Τα στίγματα του HIV μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις διαπροσωπικές σχέσεις των ατόμων που ζουν με HIV και μπορούν να επηρεάσουν πολλές πτυχές της ζωής, όπως:

Εργασία: Οι αυξημένες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης για άτομα με HIV, όπως η ανάγκη για άδεια για ιατρικά ραντεβού, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εργασιακή απασχόληση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκαταλήψεις και διακρίσεις μπορεί επίσης να υπάρχουν στο χώρο εργασίας.

Στέγαση: Σύμφωνα με το Stigma People Living with HIV δυσκολεύονται να βρουν στέγαση και πολλοί ιδιοκτήτες δεν προσφέρουν ενοικίαση σε αυτά τα άτομα. Τα άτομα που ζουν με HIV μπορεί επίσης να βιώσουν προκατάληψη ή διάκριση από τους ανθρώπους με τους οποίους ζουν ή από τους γείτονές τους.

Φροντίδα υγείας: Τα αισθήματα ντροπής από το στίγμα του HIV μπορούν να αποτρέψουν τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV να αναζητήσουν τη σωτήρια θεραπεία που χρειάζονται. Επιπλέον, όταν οι επαγγελματίες υγείας δεν είναι πλήρως εκπαιδευμένοι σχετικά με τον HIV, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο στίγμα.

Σχέσεις: Το κοινωνικό στίγμα κατά των ανθρώπων που ζουν με HIV μπορεί να οδηγήσει σε κουτσομπολιά, απόρριψη, ερωτική απογοήτευση, εκφοβισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και σε λεκτική βία. Οι επιβλαβείς μύθοι για τον ιό HIV μπορούν επίσης να κάνουν την οικειότητα ένα δύσκολο θέμα για τους ανθρώπους που ζουν με τον ιό HIV.

Τα ατομικά και θεσμικά στίγματα μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ατόμων που ζουν με HIV. Τα στίγματα μπορούν να επηρεάσουν πολλές πτυχές της ψυχικής υγείας, όπως:

  • αυτοεκτίμηση
  • επίπεδα κατάθλιψης και άγχους
  • αποφυγή ιατρικής αντιμετώπισης
  • τήρηση φαρμάκων
  • κοινωνική υποστήριξη

Δεδομένα και στατιστικά στοιχεία για τον HIV

Η παιδεία μέσω της σωστής ενημέρωσης και η εκπαίδευση είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση του στίγματος του HIV, οπότε εδώ είναι αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για τον HIV.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018 από την CDC Trusted Source, εκτιμάται ότι 37,9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με HIV. Περίπου 24,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έλαβαν αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) το 2018 για τη θεραπεία του HIV.

Αν και ο HIV επηρεάζει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύει περίπου το 61 τοις εκατό όλων των νέων περιπτώσεων HIV.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τον υψηλότερο επιπολασμό του HIV μεταξύ των ιστορικά περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες. Ορισμένοι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τα εμπόδια στην πρόληψη και την ιατρική περίθαλψη, γεγονός που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον επιπολασμό του HIV. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Φυλετικές διακρίσεις
  • Φτώχεια
  • Έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη

Φόβος για στιγματισμό: Ο φόβος της ειλικρίνειας με φίλους, αγαπημένα πρόσωπα και γιατρούς σχετικά με σεξουαλικές συμπεριφορές και χρήση ναρκωτικών μπορεί να εμποδίσει την εκπαίδευση, την πρόληψη και την ιατρική θεραπεία.

Πώς μπορούμε να συμβάλουμε στη μείωση του στιγματισμού

Όλοι μπορούμε να αντισταθούμε στον στιγματισμό και τις διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα που ζουν με τον HIV αλλάζοντας τον τρόπο που εμείς και οι άλλοι βλέπουμε τον HIV. Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για να περιορίσουμε τον στιγματισμό, τους μύθους και τις προκαταλήψεις του HIV.

Σωστή ενημέρωση

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε μερικά δεδομένα αντί να βασιστείτε σε ξεπερασμένες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι ο HIV και ποιος επηρεάζεται από αυτόν. Αναζητήστε εμπειρίες από άτομα που ζουν με HIV για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορούν να υποστηριχθούν, τόσο μεμονωμένα όσο και εντός των κοινοτήτων τους.

Χρήση πιο προσεκτικής γλώσσας

Όταν μιλάτε για τον HIV, προσέξτε με τι τρόπο θα μιλήσετε και επιλέξτε λέξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να μην είναι ρατσιστικές για αυτά τα άτομα. Αντί να χρησιμοποιείτε λέξεις όπως, «μολυσμένο με HIV», «μη ασφαλές» και «υψηλού κινδύνου», που μπορεί να φέρει αρνητικές συσχετίσεις, στοχεύστε στη χρήση ουδέτερης ή περιεκτικής γλώσσας, όπως «άτομα που ζουν με HIV».

Μείνετε μακριά από διακρίσεις

Τα στίγματα και οι διακρίσεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις εμπειρίες ζωής των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, οπότε είναι σημαντικό να αντιστεκόμαστε στον ρατσιστικό λόγο.

Συμμετοχή σε οργανώσεις κατά του HIV

Οι εθνικές και κοινοτικές οργανώσεις HIV διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διάσπαση των στιγματισμών παρέχοντας εκπαίδευση σχετικά με τα γεγονότα και τις στατιστικές του HIV. Ο εθελοντισμός, η δωρεά και η ευαισθητοποίηση σε αυτές τις οργανώσεις συμβάλλει στη συνεχή υπεράσπιση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν με τον ιό HIV.

Σχετικά Άρθρα