ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς αντιμετωπίστηκε πριν από 20 χρόνια η ευλογιά των πιθήκων

03 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Στο πρόσφατο ξέσπασμά του, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει εξαπλωθεί ήδη σε 20 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενώ ο κόσμος παραμένει ανήσυχος εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο πρέπει να ανησυχούμε για αυτό το νέο ξέσπασμα ιού.

Ευτυχώς, τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο φαίνεται ότι δεν αποτελούν μεγάλη απειλή, καθώς είναι ακόμη σε επίπεδα που μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε μάλιστα ότι υπάρχει ένας «μέτριος» κίνδυνος η ευλογιά των πιθήκων να εξαπλωθεί ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικοί εργάζονται για να σταματήσουν την εξάπλωση. Η χώρα έχει βιώσει μια επιδημία ευλογιάς των πιθήκων πριν από σχεδόν 20 χρόνια, η οποία ουσιαστικά περιορίστηκε εύκολα.

Συγκεκριμένα, το 2003 στις ΗΠΑ βρέθηκαν 47 επιβεβαιωμένα και πιθανά κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε 6 Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Όσοι ανέπτυξαν τη νόσο προσβλήθηκαν μετά από επαφή με χάμστερ που πωλούνταν ως κατοικίδια.

Το ξέσπασμα του 2003 στις ΗΠΑ ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε άνθρωπο εκτός της αφρικανικής ηπείρου. Δεν υπήρξαν ωστόσο θάνατοι και δεν αναφέρθηκε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Πιστεύουμε ότι η ευλογιά των πιθήκων υπάρχει σε μικρά τρωκτικά διαφόρων ειδών. Υπάρχει διεθνές εμπόριο εξωτικών κατοικίδιων ζώων και μερικά από αυτά τα μικρά τρωκτικά εισήχθησαν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Δρ William Schaffner, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο τμήμα Πολιτικής Υγείας και καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Vanderbilt. «Τρωκτικά από την Αφρική είχαν στενή επαφή με κυνόμυες (είδος μεγάλου χάμστερ), που επίσης πωλούνταν ως κατοικίδια. Αυτοί οι κυνόμυες το μετέδωσαν σε κάποιους ανθρώπους στις ΗΠΑ».

Υπήρχαν διάφοροι παράγοντες που συνέβαλαν στον περιορισμό της ευλογιάς των πιθήκων το 2003. Το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και τα τμήματα δημόσιας υγείας σε όλες τις Πολιτείες ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια απάντηση που περιλάμβανε εργαστηριακές δοκιμές, επιδημιολογική έρευνα και κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας για όσους πάσχουν από τη νόσο.

Οι προσπάθειες κατέληξαν επίσης στην ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά της ευλογιάς, καθώς και σε εμπάργκο και απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων ειδών τρωκτικών στις ΗΠΑ.




Σχετικά Άρθρα