ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρωτοποριακή μελέτη ανοίγει νέους δρόμους στην κατανόηση του θαύματος της εγκυμοσύνης

24 Νοεμβρίου 2021, 07:00

images

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο είδος αλληλεπίδρασης του εμβρύου με τη μητέρα του, πριν ακόμα εμφυτευθεί στο ενδομήτριο και όσο βρίσκεται στο "ταξίδι" από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα όπου και θα εμφυτευτεί. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, το έμβρυο «επικοινωνεί» με έναν άγνωστο μέχρι τώρα τρόπο με τη μητέρα από την 6η ημέρα της σύλληψης, ανιχνεύοντας ξένα κύτταρα στο περιβάλλον τους, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων. Όταν εντοπίζονται ξένα κύτταρα από ένα είδος πρωτεϊνών των εμβρύων που ονομάζονται Toll Like Receptors (TLRs), τα έμβρυα παράγουν μία πρωτεΐνη την ιντερλευκίνη-8 (IL8) που έχει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, φέρνοντας ουδετερόφιλα στο σημείο φλεγμονής ώστε να ιαθεί το σημείο.  

Οι ερευνητές εξέτασαν τη λειτουργία αυτή κατά την 5η και την 6η ημέρα της ανάπτυξης των εμβρύων, όταν βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης. 

«Ανακαλύψαμε έναν τρόπο σηματοδότησης που ξεκινά από το έμβρυο και του επιτρέπει να επικοινωνεί με τη μητέρα με έναν τρόπο που δεν ξέραμε. Γνωρίζαμε ήδη ότι τα έμβρυα επικοινωνούν με τη μητέρα όταν αρχίζει να γίνεται η εμφύτευση, αλλά δεν γνωρίζαμε για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Ίσως είναι ένας επιπλέον τρόπος σηματοδότησης μιας φλεγμονώδους απόκρισης στη γεννητική οδό ως απάντηση σε παθογόνους παράγοντες ή για τη ρύθμιση της διαδικασίας εμφύτευσης και της έναρξης της εγκυμοσύνης» σημειώνουν οι επιστήμονες που έκαναν την ανακάλυψη και συνεχίζουν:

«Τα δεδομένα έδειξαν επίσης μια ισορροπία μεταξύ της καταστολής και της διέγερσης της έμφυτης ανοσολογικής απόκρισης στα έμβρυα. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την ανάγκη για επιβίωση του εμβρύου παρουσία ξένων κυττάρων, σε αντίθεση με την ανάγκη της γεννητικής οδού να ανταποκριθεί σε μία λοίμωξη».

Ως προς τη μεθοδολογία που ακολούθησαν για να φτάσουν στα συμπεράσματα αυτά, καλλιέργησαν 25 ανθρώπινα έμβρυα ηλικίας 5 ημερών in vitro, δηλαδή σε εργαστηριακό περιβάλλον. Στο καλλιεργητικό υλικό, προστέθηκαν χημικές ουσίες όπως Poly (I: C) και flagellin, που προσκολλώνται στους υποδοχείς Toll Like και TLR5. Στη συνέχεια, κατά την 6η μέρα, μέτρησαν τη γονιδιακή έκφραση και την παραγωγή κυτοκίνης και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τις ομάδες ελέγχου.

«Η μελέτη μας ίσως «φωτίσει» την υπογονιμότητα: Όπως το ερώτημα γιατί μερικά έμβρυα δεν εμφυτεύονται στη μήτρα, ή ακόμη και να μάς βοηθήσει να εντοπίζουμε τα καλύτερης ποιότητας έμβρυα στο στάδιο της καλλιέργειας. Χρειάζεται όμως ακόμα πολλή δουλειά για να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο» καταλήγουν.



Σχετικά Άρθρα