ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

05 Μαΐου 2023, 07:00

images

Οι παρατεταμένες και ανεξήγητες κρίσεις διάρροιας, οι στομαχόπονοι και οι κηλίδες αίματος κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου, μπορεί να είναι σημάδια πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου - μία ασθένεια που εντοπίζεται όλο και περισσότερο σε νεαρούς ενήλικες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για κολονοσκόπηση-.

Το πιο ανησυχητικό πρώιμο σύμπτωμα είναι η αιμορραγία από το ορθό, ένα πιθανό σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν συζητείται ιδιαίτερα άνετα. Μπορεί να είναι δύσκολο ή ντροπιαστικό να μιλάμε για αυτό», είπε ο Δρ Matthew Kalady, διευθυντής του τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου και του Ορθού στο Ohio State University Comprehensive Cancer Center. «Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλοι αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο» και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, εξήγησε.

Η νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Journal of the National Cancer Institute, παρακολούθησε 5.075 άτομα με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο στόχος ήταν να αποκαλυφθούν συμπτώματα που θα μπορούσαν να δώσουν πρώιμα σήματα καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας ασθένειας που αυξάνεται στα νεότερα άτομα τα τελευταία χρόνια, με έναν ανησυχητικό αριθμό που δεν διαγιγνώσκεται παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου που εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 55 ετών διπλασιάστηκε από το 1995 έως το 2019, από 11% σε 20%.

Η νέα έρευνα βρήκε 4 διακριτά σημάδια έως και 2 χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου:

- Κοιλιακό άλγος.

- Αιμορραγία από το ορθό.

- Συνεχιζόμενη διάρροια.

- Σιδηροπενική αναιμία. Η αναιμία εντοπίζεται συνήθως σε ετήσιες αιματολογικές εξετάσεις.

Οι συμμετέχοντες είχαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα που ξεκίνησαν ήδη 2 χρόνια πριν διαγνωστούν. Ο Δρ William Dahut, ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, προτρέπει τους ανθρώπους να δώσουν προσοχή στα πρώιμα συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα. "Εάν υπάρχει κάτι το οποίο αισθάνεστε ως μη συνηθισμένο, πιέστε λίγο περισσότερο για περισσότερες διαγνωστικές εξετάσεις", δήλωσε.




Σχετικά Άρθρα