ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών

12 September 2022, 16:00

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging, «η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως από ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως είναι οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, μπορεί να βλάψει ένα ευρύ φάσμα κυττάρων, από το δέρμα και τα λιποκύτταρα μέχρι τους αισθητήριους νευρώνες», επισημαίνει η Jadwiga Giebultowicz, καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.

Η έκθεση στο φως, προκάλεσε σημαντικές διαφορές στα εγκεφαλικά κύτταρα των πειραματόζωων. Πιο συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μεταβολίτη του ηλεκτρικού οξέος αυξήθηκαν, αλλά τα επίπεδα του γλουταμινικού μειώθηκαν.

«Μια άλλη ανησυχητική διαπίστωση, ήταν ότι τα μόρια που είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, όπως το γλουταμικό, βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα μετά την έκθεση στο μπλε φως», προσθέτει η ερευνήτρια.

Οι αλλαγές που παρατήρησαν οι ερευνητές, υποδηλώνουν ότι τα κύτταρα δεν λειτουργούν σε ικανοποιητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ο πρόωρος θάνατός τους.


Σχετικά Άρθρα