ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Τα ποσοστά του καρκίνου αυξάνονται διαρκώς παγκοσμίως

11 Φεβρουαρίου 2024, 08:00

images

Ορισμένοι τύποι καρκίνου είναι πιο συνηθισμένοι και μερικοί σημειώνουν συνολικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως. Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο  (IARC), συλλέγει δεδομένα για να βοηθήσει στη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας των επιπτώσεων του καρκίνου, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με μία από τις εκθέσεις της IARC, οι 3 πιο συχνοί καρκίνοι το 2022 ήταν ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου. Μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο καρκίνος του πνεύμονα αντιπροσώπευε το 12,4% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου.

Μεταξύ των ανδρών, οι τρεις πιο συχνοί καρκίνοι ήταν του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Μεταξύ των γυναικών, οι 3 πιο συχνοί καρκίνοι ήταν του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, με τον καρκίνο του μαστού να αντιπροσωπεύει το 23,8% όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου μεταξύ των γυναικών το 2022.

Παγκοσμίως, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα, είναι σήμερα το υψηλότερο, με συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 16,8%, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως και πάνω από 1,8 εκατομμύρια θανάτους. Ομοίως, ο καρκίνος του μαστού αντιπροσώπευε πάνω από 2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις παγκοσμίως. Στη θνησιμότητα, κατατάχθηκε στην 4η  θέση και αντιπροσώπευε σχεδόν 670.000 θανάτους.

Η αύξηση των ποσοστών του καρκίνου, σχετίζεται με πολλούς παράγοντες.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι επιλογές του τρόπου ζωής, συμβάλλουν στον αντίκτυπο του καρκίνου. Για παράδειγμα, η δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υποδηλώνει ότι η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα , σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη χρήση καπνού στην Ασία. Σημειώνει επίσης ότι τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν αυξήσεις στη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση του πληθυσμού.

Η χρήση αλκοόλ, η χρήση καπνού και η παχυσαρκία, συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του ποσοστού καρκίνου συνολικά. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι ακόμη ένας πιθανός παράγοντας. Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου το 2050, θα αυξηθεί κατά 77% σε συνολικά 35 εκατομμύρια περιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα