ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΠΟΥ: Αποτελεί τελικά η ευλογιά των πιθήκων έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας;

11 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Καθώς τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχεδιάζει να επανεκτιμήσει εάν η αύξηση αυτή συνιστά έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στα τέλη Ιουνίου, η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα δεν πληρούσε τα κριτήρια για μια τέτοια δήλωση. Καθώς όμως ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή να ασχοληθεί ξανά με το θέμα, με βάση τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συγκαλέσει την επιτροπή την επόμενη εβδομάδα ή νωρίτερα, εάν χρειαστεί.

Η ευλογιά των πιθήκων, μια ιογενής ασθένεια, εμφανίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Αφρική, όπου ο ιός είναι ενδημικός - αλλά ως μέρος της τελευταίας επιδημίας, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου δεν εμφανίζεται συνήθως.

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με χώρες και κατασκευαστές εμβολίων για να συντονίσει τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο οργανισμός συνεργάζεται επίσης με ομάδες για να καταρρίψει το στίγμα γύρω από τον ιό και να διαδώσει πληροφορίες για να βοηθήσει στην προστασία των ανθρώπων.

Τα πρώτα στοιχεία για το ξέσπασμα έχουν δείξει ότι οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και άλλοι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες αποτελούν μεγάλο αριθμό αναφερόμενων περιπτώσεων, οδηγώντας σε ανησυχία σχετικά με τον στιγματισμό της νόσου και της LGBTQ κοινότητας. Ωστόσο, όποιος έχει έρθει σε στενή επαφή με κάποιον που έχει τον ιό μπορεί να διατρέχει κίνδυνο.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω άμεσης επαφής με μολυσματικά σωματικά υγρά ή με το εξάνθημα  και τις πληγές που μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια. Η εξάπλωση μπορεί επίσης να συμβεί μέσω έμμεσης επαφής, με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω αναπνευστικών εκκρίσεων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης πρόσωπο με πρόσωπο επαφής ή κατά τη διάρκεια στενής σωματικής επαφής, όπως φιλιά, αγκαλιές ή σεξ.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη, εξάντληση και εξάνθημα στο δέρμα που μπορεί να μοιάζει με σπυράκια ή φουσκάλες.

"Σε ό,τι αφορά την ευλογιά των πιθήκων, συνεχίζω να ανησυχώ για την κλίμακα και την εξάπλωση του ιού. Σε όλο τον κόσμο, έχουν πλέον καταγραφεί περισσότερα από 6.000 κρούσματα σε 58 χώρες", είπε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

«Τα τεστ παραμένουν μια πρόκληση και είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σημαντικός αριθμός κρουσμάτων που δεν έχουν εντοπιστεί», προσέθεσε. «Η Ευρώπη είναι το τρέχον επίκεντρο της επιδημίας, καταγράφοντας περισσότερο από το 80% των κρουσμάτων παγκοσμίως».


Σχετικά Άρθρα