ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία για καρκίνο του παχέος εντέρου βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών

24 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου το 10% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως, αφορά καρκίνο του παχέος εντέρου. Στις ΗΠΑ, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, εκτιμά ότι περισσότερα από 150.000 άτομα θα διαγνωστούν με καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού το 2024. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, αυξάνεται με την ηλικία και οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν σχετική διάγνωση σε ηλικία άνω των 50 ετών. Η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά θεωρείται ότι υφίσταται ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, όπως: 

- Φύλο (το συγκεκριμένο είδος καρκίνου εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες).

- Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, και κορεσμένα λίπη.

- Αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία.

- Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ.

- Χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική, εάν ο καρκίνος εντοπιστεί έγκαιρα και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για την καταστροφή καρκινικών κυττάρων και τη συρρίκνωση του όγκου, και ανοσοθεραπεία.

Ωστόσο, η ανοσοθεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου του παχέος εντέρου. Τώρα, δοκιμή φάσης 1, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων - botensilimab και balstilimab - ήταν αποτελεσματικός στο 61% των ατόμων σε προχωρημένο στάδιο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Medicine.

Ειδικότερα, σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 148 ασθενείς με όγκους στο έντερο που είχαν κάνει μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος. Όλοι είχαν υποβληθεί σε αρκετές θεραπείες για τον καρκίνο στο παρελθόν.

Αρχικά, τους χορηγήθηκαν κλιμακούμενες δόσεις botensilimab και στη συνέχεια ένας συνδυασμός botensilimab και balstilimab. Από τη συνολική κοόρτη, 101 ασθενείς ολοκλήρωσαν την 6μηνη παρακολούθηση που απαιτείται για την αξιολόγηση των θεραπειών.

Μετά τη συνδυασμένη θεραπεία, 62 από τους 101 ασθενείς έδειξαν κάποια ανταπόκριση, όπως εξήγησε ο Justin Stebbing, καθηγητής βιοϊατρικών επιστημών στο Anglia Ruskin University (ARU), Ηνωμένο Βασίλειο, και επικοινωνιακός συγγραφέας της μελέτης:

«Από τους ασθενείς στη δοκιμή φάσης 1, 101 συμμετείχαν σε παρακολούθηση 6 μηνών και από αυτούς, το 61% αυτών είδε τον όγκο τους να συρρικνώνεται ή να παραμένει σταθερός μετά τη λήψη ενός συνδυασμού botensilimab και balstilimab».

Ο Stebbing δήλωσε:

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε σταθερά ανθεκτικές ανταποκρίσεις σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έχουν υποβληθεί σε βαριά θεραπεία, οπότε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, ειδικά δεδομένου ότι επηρεάζει τόσους πολλούς ανθρώπους».

Σχετικά Άρθρα