ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια τρόφιμα αποφεύγουμε όταν έχουμε ακμή σε έξαρση

08 Οκτωβρίου 2019, 08:28

images

Η ακμή δεν προκαλείται σε καμία περίπτωση από τη διατροφή.

Έχει βαθύτερα, γενετικά κυρίως αίτια που επιδεινώνονται από την ορμονική κατάσταση στην εφηβεία, το λιπαρό δέρμα και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πλην όμως, όταν η ακμή του έφηβου ή του ενήλικα βρίσκεται σε έξαρση, η κακή διατροφή και η κακή ψυχολογία μπορούν να την συντηρήσουν σε έξαρση ή και να την επιδεινώσουν εκ νέου.

Κι ενώ για τη βελτίωση της ψυχολογίας και τη μείωση του στρες τα πράγματα είναι από δύσκολα ως περίπλοκα, σε ό,τι αφορά τη διατροφή μπορούμε να κάνουμε πολλά…

Σε γενικές γραμμές οι οδηγίες είναι να αποφεύγονται τα λιπαρά φαγητά με ζωικά λίπη, τα τηγανητά, τη σοκολάτα και το κακάο.

Αμερικανοί δερματολόγοι ωστόσο δίνουν τελευταία και άλλες, πιο αυστηρές οδηγίες διατροφής.

Σύμφωνα με την Δρ Jennifer Chwalek, κάνει καλό σε πολλούς ασθενείς με ακμή να αποφεύγουν τα σιτηρά και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι το ρύζι, τα μακαρόνια και οι πατάτες επειδή – όπως υποστηρίζει - επιδεινώνουν την κατάσταση.

Σε αντίθεση, η ίδια δερματολόγος προτείνει να τρώνε φρούτα και ειδικά καρπούζι.

Ο συνάδελφός της Δρ Joshua Zeichner, διευθυντής κλινικής και ερευνητής δερματολόγος στο περίφημο Mount Sinai Hospital, φαίνεται να συμφωνεί μαζί της καθώς αναφέρει ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη επιτείνουν το πρόβλημα της ακμής αυξάνοντας τη λιπαρότητα στους ήδη φραγμένους πόρους του δέρματος.

Την ίδια κακή επίδραση με την ζάχαρη και τα τρόφιμα που αναφέραμε παραπάνω, έχουν σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γάλα.

«Τα γάλατα αγελάδας και ειδικά αυτά με λίγα λιπαρά έχουν συσχετιστεί με εξάρσεις στην ακμή», σημειώνει και εξηγεί: «Ίσως να ευθύνονται τα υψηλά ποσοστά ορμονών από τις αγελάδες που θηλάζουν». Κι ο ίδιος τονίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα δεν έχουν παρατηρηθεί με κατανάλωση τυριών και γιαουρτιού.

Πηγή: American Academy of Dermatology

Σχετικά Άρθρα