ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια φρούτα μπορούν να καταναλώνουν τα άτομα με διαβήτη

13 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Η κατανάλωση φρούτων μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να ικανοποιήσετε την πείνα και να καλύψετε τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες. Ωστόσο, τα περισσότερα φρούτα περιέχουν ζάχαρη. Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν τα φρούτα είναι κατάλληλα για άτομα που έχουν διαβήτη. Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη αναφέρει ότι οποιοδήποτε φρούτο είναι καλό για ένα άτομο με διαβήτη, αρκεί αυτό το άτομο να μην είναι αλλεργικό σε αυτό ειδικά τον καρπό.

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη φρούτων, σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή των φρούτων. Τα φρέσκα φρούτα και τα κατεψυγμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης καθώς και τα κονσερβοποιημένα, μπορούν να είναι καλές επιλογές. Είναι σημαντικό να διαβάσετε τη διατροφική ετικέτα και να επιλέξετε τα φρούτα με τη λιγότερη προσθήκη ζάχαρης. Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, οπότε θα πρέπει να υπολογίζονται στο πρόγραμμα γευμάτων σας.

Για ένα άτομο με διαβήτη, ένας τρόπος για να προσδιορίσει τα επίπεδα υδατανθράκων στα τρόφιμα, είναι να ελέγξει τις τιμές τους στο γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ).

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια βαθμολογία των τροφίμων σε κλίμακα από το 1 έως το 100. Η βαθμολογία δείχνει πόσο γρήγορα το φαγητό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε γενικές γραμμές, το σώμα απορροφά τροφές με υψηλό ΓΔ ταχύτερα από τα μεσαίας ή χαμηλής περιεκτικότητας σε ΓΔ τρόφιμα.

Επιπλέον, η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη αναφέρει ότι τα φρούτα είναι μια καλή επιλογή για άτομα που παρακολουθούν τις βαθμολογίες ΓΔ στη διατροφή τους. Τα περισσότερα φρούτα έχουν πραγματικά χαμηλή βαθμολογία ΓΔ, επειδή περιέχουν φρουκτόζη και άφθονες φυτικές ίνες. Μερικά, πάλι, έχουν μεσαίες τιμές ΓΔ, όπως ο ανανάς, το πεπόνι και ορισμένα αποξηραμένα φρούτα.

Με βάση την έρευνα, δεν είναι σαφές εάν ο ΓΔ είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την καθοδήγηση των επιλογών τροφίμων για άτομα με διαβήτη. Μια έκθεση της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη του 2019, υποδηλώνει ότι μελέτες σχετικά με το ΓΔ και το διαβήτη έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βαθμολογίες ΓΔ δεν δείχνουν καμία σχέση με τον κίνδυνο διαβήτη ή τη διαχείριση της κατάστασης.

Επίσης, η κατανάλωση διαφορετικών τροφίμων μαζί, μπορεί να αλλάξει τις βαθμολογίες ΓΔ. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός ενός μήλου με τυρί ή φυστικοβούτυρο - και οι δύο καλές πηγές λίπους και πρωτεΐνης - μειώνει το ΓΔ του μήλου.

Επομένως, είτε ένα άτομο ελέγχει το γλυκαιμικό δείκτη, είτε όχι, κατά τον προγραμματισμό γευμάτων, τα φρούτα θεωρούνται καλή επιλογή για άτομα με διαβήτη.



Σχετικά Άρθρα