ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδιά: Ανισότητες στην πρόληψη και θεραπεία HIV

22 Ιουλίου 2021, 12:00

images

Σχεδόν τα μισά (46%) των 1,7 εκατομμυρίων παιδιών παγκοσμίως που ζούσαν με HIV δεν είχαν λάβει θεραπεία το 2020 και 150.000 παιδιά μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό HIV, τέσσερις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις του 2020 για 40.000.

Όπως αναφέρεται στην τελική έκθεση της πρωτοβουλίας Start Free, Stay Free, AIDS Free, το UNAIDS και άλλοι οργανισμοί (UNAIDS, PEPFAR, UNICEF, WHO, Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation), η πρόοδος προς τον τερματισμό του AIDS μεταξύ παιδιών, εφήβων και νεαρών γυναικών έχει σταματήσει και κανένας από τους στόχους για το 2020 δεν επιτεύχθηκε.

Η έκθεση δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία μειώθηκε για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 800.000 παιδιά που ζουν με HIV δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε θεραπεία.

Χάνονται ακόμη ευκαιρίες για τον εντοπισμό βρεφών και μικρών παιδιών που ζουν εκ γενετής με τον ιό HIV (περισσότερο από το ένα τρίτο των παιδιών που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν με HIV εντοπίστηκαν άμεσα). Προβλέπεται ότι περίπου το 50% των παιδιών που ζουν με HIV πεθαίνουν πριν φτάσουν στα δεύτερα γενέθλιά τους.

«Πάνω από 20 χρόνια πριν, οι πρωτοβουλίες για οικογένειες και παιδιά για την πρόληψη της κάθετης μετάδοσης και των παιδιών που πεθαίνουν από το AIDS ξεκίνησαν ως παγκόσμια εκστρατεία για το AIDS. Παρά την πρόωρη και δραματική πρόοδο, παρά τα περισσότερα εργαλεία και γνώσεις από ποτέ, τα παιδιά μένουν πολύ πιο πίσω από τους ενήλικες και πολύ πίσω από τους στόχους μας», δήλωσε ο Shannon Hader, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του Προγράμματος της UNAIDS.

«Οι ανισότητες είναι εντυπωσιακές. Τα παιδιά είναι σχεδόν 40% λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία για να σωθούν από ό,τι οι ενήλικες (54% των παιδιών έναντι του 74% των ενηλίκων) και αντιπροσωπεύουν δυσανάλογο αριθμό θανάτων, μόλις το 5% όλων των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV είναι παιδιά», επεσήμανε.

«Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 15% όλων των θανάτων που σχετίζονται με το AIDS. Πρόκειται για το δικαίωμα των παιδιών στην υγεία και την υγιή ζωή, την αξία τους στις κοινωνίες μας. Χρειαζόμαστε τον ακτιβισμό και τις επενδύσεις για να κάνουμε ό,τι είναι σωστό για τα παιδιά», τόνισε.

«Η κοινότητα του HIV έχει μακρά ιστορία αντιμετώπισης προκλήσεων. Σήμερα χρειαζόμαστε την ενέργεια και την επιμονή για να καλύψουμε τις ανάγκες των πιο ευάλωτων - των παιδιών μας. Πρέπει να ενεργήσουμε έως ότου κανένα παιδί που ζει με τον ιό HIV δεν θα πεθάνει», δήλωσε ο Ren Minghui, βοηθός γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κάλυψης Υγείας / Τμήμα Μεταδοτικών και Μη Κοινοτικών Νοσημάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι οι στόχοι του 2020 δεν έχουν επιτευχθεί, οι 21 χώρες στην Αφρική σημείωσαν πρόοδο. Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικές ανισότητες μεταξύ των χωρών, και αυτές οι χώρες εξακολουθούν να φέρουν το υψηλότερο βάρος της νόσου: 11 χώρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των παιδιών που ζουν με τον ιό HIV αλλά και δεν κάνουν θεραπεία.

Υπήρξε μείωση κατά 24% στις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV στα παιδιά από το 2015 έως το 2020 σε χώρες εστίασης του ιού έναντι 20% σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι χώρες εστίασης πέτυχαν επίσης 89% κάλυψη θεραπείας για έγκυες γυναίκες που ζουν με HIV, σε σύγκριση με το 85% παγκοσμίως, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τον στόχο του 95%, και υπήρξαν τεράστιες ανισότητες. Για παράδειγμα, η Μποτσουάνα πέτυχε κάλυψη θεραπείας 100%, αλλά η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφτασε μόνο το 39%.

«Ενώ είμαστε βαθιά στενοχωρημένοι από τις παγκόσμιες παιδικές ανεπάρκειες του HIV, ενθαρρύνουμε επίσης το γεγονός ότι έχουμε σε μεγάλο βαθμό τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να το αλλάξουμε», δήλωσε η Angeli Achrekar, Αναπληρώτρια Συντονίστρια για τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτή η έκθεση ας είναι μια πρόσκληση για δράση».

Η έκθεση περιγράφει τρεις απαραίτητες ενέργειες για τον τερματισμό νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στα παιδιά στις χώρες εστίασης:

  • Πρώτα, προσέγγιση εγκύων γυναικών για θεραπεία όσο το δυνατόν νωρίτερα - 66.000 νέες μολύνσεις από τον HIV εμφανίστηκαν στα παιδιά επειδή οι μητέρες τους δεν έλαβαν καθόλου θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
  •  Να διασφαλιστεί η συνέχεια της θεραπείας και η καταστολή του ιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και της ζωής - 38.000 παιδιά μολύνθηκαν πρόσφατα με τον ιό HIV, επειδή οι μητέρες τους δεν συνέχισαν να φροντίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
  • Αποτροπή νέων μολύνσεων από τον ιό HIV σε γυναίκες που είναι έγκυες και θηλάζουν - 35.000 νέες μολύνσεις μεταξύ των παιδιών εμφανίστηκαν επειδή μια γυναίκα μολύνθηκε πρόσφατα με HIV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Νέοι στόχοι για το 2025 υιοθετήθηκαν επίσημα από τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών στην Πολιτική Διακήρυξη του 2021 σχετικά με τον ιό HIV και το AIDS.

Σχετικά Άρθρα