ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης: Η "σιωπηλή" νόσος και πώς να την αντιμετωπίσουμε

17 Μαΐου 2022, 09:00

images

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, ονομάζεται υπέρταση και είναι μια πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό γίνεται επικίνδυνη όταν η πίεση δεν ελέγχεται προληπτικά, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανά θανατηφόρων παθήσεων. Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης ως ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 Έλληνες πάσχει από υπέρταση αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. H μη ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Προληπτικά, κάθε ενήλικας, ακόμα και οι πολύ νέοι, πρέπει να μετράει την πίεσή του μία φορά το 6μηνο σε στιγμή ηρεμίας ώστε να γνωρίζει που κυμαίνεται η πίεσή του. Ειδικά όσοι πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα, όσοι ζαλίζονται συχνά και όσοι έχουν διαγνωστεί με υπέρταση ή υπόταση, είναι καλό να μετρούν την πίεσή τους μία με δύο φορές την εβδομάδα προληπτικά ή όπως έχει καθορίσει ο θεράπων γιατρός τους. Την πίεση πρέπει εξάλλου να μετρούν κάθε εβδομάδα οι γυναίκες όταν κυοφορούν, όσοι γυμνάζονται, οι βαριά καπνιστές και όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή καρδιακό αγγειακό επεισόδιο.

Ο εντοπισμός του προβλήματος κατά την εμφάνισή του και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα συστήσει ο παθολόγος ή ο καρδιολόγος, βοηθούν στο να απομακρύνουμε την πιθανότητα για μελλοντικά σοβαρά προβλήματα. 

Σχετικά Άρθρα