ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ: Οι μισοί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν

17 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Η ΧΑΠ είναι η 3η αιτία θανάτου από το 2012, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από 3 εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη (5,6% των θανάτων παγκοσμίως). Η Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας λοιπόν, που "γιορτάζεται" αύριο, έχει ιδιαίτερη σημασία εν μέσω πανδημίας...

Ο αριθμός των θανάτων από ΧΑΠ αναμένεται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες, να οδηγήσει 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να νοσήσουν, και περίπου 7 εκατομμύρια ετησίως να πεθαίνουν πρόωρα. Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα και θεωρούν φυσιολογικό να έχουν κάποια δυσκολία στην αναπνοή και αρκετά πτύελα. 

Το συνολικό κόστος σε φάρμακα, νοσηλείες και για την όλη αντιμετώπιση της νόσου είναι τεράστιο. Η «συμβολή» της ΧΑΠ στις δαπάνες υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη ανέρχεται στο 56% και το ετήσιο κόστος αγγίζει τα 39 δις ευρώ. Περισσότεροι από το 36% των ασθενών με ΧΑΠ αναφέρουν ότι η πάθησή τούς αναγκάζει να απέχουν από την εργασία, περιορίζει την ικανότητά τους για εργασία ή τους ανάγκασε να πάρουν άδεια το περασμένο έτος. Το 45% των ασθενών με ΧΑΠ και ηλικία <65 ετών ανέφεραν απώλεια εργασίας το περασμένο έτος.

Η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως επειδή το βασικό της αίτιο -που είναι το κάπνισμα- μπορεί να αποφευχθεί ή να διακοπεί. Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με τη χρήση μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Η θεραπεία της είναι φαρμακευτική (εισπνεόμενα φάρμακα, φάρμακα διακοπής καπνίσματος, αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, εμβόλιο έναντι του κοκκύτη) αλλά και μη φαρμακευτική (φυσική άσκηση ή πνευμονική αποκατάσταση δηλαδή πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών, φυσιοθεραπείας, κλπ).

Η φαρμακευτική και μη φαρμακευτική θεραπεία της ΧΑΠ έχει παρουσιάσει μέσα από πρόσφατες μεγάλες πολυεθνικές κλινικές μελέτες, σπουδαία αποτελέσματα όσον αφορά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα, την αύξηση της ικανότητας των ασθενών για σωματική δραστηριότητα, την επιβράδυνση της επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας, τη βελτίωση της ψυχικής κατάστασής τους, την αποφυγή των λοιμώξεων-παροξύνσεων-νοσηλειών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ελάττωση της θνησιμότητας. Απαραίτητο στοιχείο της σωστής και αποτελεσματικής θεραπείας είναι και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών από τον κατάλληλο γιατρό που είναι ο πνευμονολόγος.

Πως αντιμετωπίζεται ο ασθενής που έχει ΧΑΠ και παράλληλα νοσεί με COVID-19

Η αντιμετώπιση του ασθενούς αυτού δεν διαφέρει από την αντιμετώπιση των υπολοίπων ασθενών. Η αντιμετώπιση κάθε φορά έχει να κάνει με τη βαρύτητα της λοίμωξης COVID-19, και είναι υποστηρικτική θεραπεία. Σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί νοσηλεία, γίνεται εφαρμογή των ισχυόντων θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Το πρόβλημα με τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι ωστόσο ότι είναι κατά κανόνα προχωρημένης ηλικίας, με συννοσηρότητες και με ήδη περιορισμένες αναπνευστικές εφεδρείες, με αποτέλεσμα να βιώνουν βαρύτερα συμπτώματα και να απαιτούν πολύ ευκολότερα υψηλά μείγματα οξυγόνου ή/και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Επιπλέον, εκτός των συμπτωμάτων της COVID-19, ο γιατρός θα κληθεί να αντιμετωπίσει και μια πιθανή επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΧΑΠ (παρόξυνση) η οποία και από μόνη της είναι επιβαρυντική για τον ασθενή και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του.


Σχετικά Άρθρα