ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

13 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζονται με έντονο και πολλές φορές θανατηφόρο τρόπο (έμφραγμα, εγκεφαλικό) μετά από τη δημιουργία θρόμβου στα αγγεία μας συνεπεία των παραγόντων κινδύνου.

Από την άλλη πλευρά, ο καρκίνος μας σκοτώνει μέσα από τη θρόμβωση την οποία ο ίδιος ως ασθένεια προκαλεί. Εάν κάποιος πάσχει από  καρκίνο, έχει  μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει θρόμβωση και πιο συγκεκριμένα εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση», μας λέει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α), Δημήτρης Ρίχτερ.

Η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος ή Φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή σε ασθενείς με καρκίνο, αφού τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς έχουν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό να παρουσιάσουν θρόμβωση.

Συμπτώματα

Ο ασθενής θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό του, τονίζει ο κ. Ρίχτερ, αν μετά την εμφάνιση θρόμβου σε κάποιο πόδι έχει πόνο, εφίδρωση -συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας- και αύξηση της θερμοκρασία τοπικά, ερυθρότητα ή εμφανή αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) και διευρυμένες ή τραυματισμένες φλέβες

Αντιμετώπιση

Ενώ η θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου, μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβωσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ. 

Η χημειοθεραπεία, και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βλάψουν  τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων επηρεάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβωση.

Όταν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, ορισμένες ουσίες,  που μπορούν να προκαλέσουν θρόμβωση απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπευτικών φαρμάκων έχουν λιγότερες πιθανότητες να οδηγήσουν σε πήξη του αίματος σε σχέση με άλλους. Θα ήταν σωστό ο ασθενής να ρωτά τον γιατρό ώστε να ενημερωθεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη θεραπεία που του έχει συνταγογραφηθεί.

Δραστηριότητα

Το να παραμείνει ο ασθενής ενεργός κατά την καταπολέμηση του καρκίνου μπορεί να είναι πολύ επωφελές. Θα τον  βοηθήσει να  διατηρήσει την καλή κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες, έτσι ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξει  θρόμβο.  –

Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει με το πάει ένα σύντομο περίπατο  ή να παίξει με τα παιδιά του . Αν βρίσκεται σε κατάκλιση, θα πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του εάν μπορεί να περπατά στο σπίτι για μικρό χρονικό διάστημα. 

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να κινεί τα πόδια του για να γίνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Κάποιες χρήσιμες συμβουλές για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος είναι:

  • Κρατήστε το ένα πόδι σε ορθή γωνία για 30 δευτερόλεπτα. μέχρι 1 λεπτό. Κάντε αμέσως μετά το ίδιο από το άλλο πόδι
  • Ακουμπήστε με τα δύο χέρια σας στον τοίχο και σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας. Μετά σταθείτε πατώντας μόνο στις φτέρνες σας.  Επαναλάβετε εναλλάξ για 5-10 φορές. 
  • Σκύψετε πάνω από το μπροστινό πόδι ενώ τεντώνετε το μυ της πλάτης. Κρατήστε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα και μετά αλλάξτε πόδι.

Σχετικά Άρθρα