ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης- Βασικές αιτίες μειωμένης όρασης και τύφλωσης

09 Οκτωβρίου 2020, 16:00

images

Κάθε δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, η παγκόσμια οφθαλμιατρική κοινότητα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα  Όρασης. Τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο αναφέρουν ότι οι κύριες αιτίες τύφλωσης είναι ο καταρράκτης (36%), τα μη διορθωμένα διαθλαστικά σφάλματα, όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία, (20.5%) και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (6%). 

Την ίδια ώρα, οι πρώτες αιτίες διαταραχών της όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής που προκαλούν μειωμένη όραση και όχι τύφλωση, είναι τα διαθλαστικά σφάλματα με 52%, ο καταρράκτης με 22% και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με 2.5%. Οι γυναίκες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά τύφλωσης ή διαταραχές όρασης βαριάς ή ήπιας μορφής.

Κατά την διάρκεια του 2020, οπότε στα προβλήματα υγείας κυριαρχεί η πανδημία με το νέο κορωνοϊό, η χρήση της μάσκας επηρεάζει τη διαύγεια της όρασης τόσο σε όσους φορούν φακούς επαφής όσο και σε όσους φορούν γυαλιά. Έτσι, η Βρετανική Εταιρεία Φακών Επαφής (BCLA) σε συνεργασία με την Εuromcontact ετοίμασε ένα φυλλάδιο που παρέχει χρήσιμες συμβουλές στους χρήστες φακών επαφής και γυαλιών για σωστή και άνετη ως προς την όραση χρήση της μάσκας.

Οι οφθαλμίατροι παγκοσμίως συστήνουν σε όλους που δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα, να μην σταματήσουν την ετήσια προληπτική εξέταση στον οφθαλμίατρο και σε όσους αντιμετωπίζουν κάποιο οφθαλμιατρικό πρόβλημα, να μην αμελούν την θεραπεία και τις επισκέψεις στο γιατρό. Είναι σημαντικό ώστε η πανδημία να μην αφήσει πίσω της -όταν κάποια στιγμή αντιμετωπιστεί-, άλλα σοβαρά προβλήματα όπως είναι η χαμηλή όραση και η τύφλωση.

Σχετικά Άρθρα