ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Στοχεύουν στο κλείσιμο κενών

03 Μαΐου 2022, 11:00

images

Στο κλείσιμο των κενών στη φροντίδα του άσθματος αποσκοπεί η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος που γιορτάζεται στις 3 Μαΐου 2022 και διοργανώνεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (Global Initiative For Asthma-GINA).

Σύμφωνα με το GINA, αν και το άσθμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με τη μείωση και την πρόληψη των κρίσεων άσθματος, που ονομάζονται επίσης επεισόδια ή παροξύνσεις.

«Υπάρχει μια σειρά από κενά στη φροντίδα του άσθματος που απαιτούν παρέμβαση προκειμένου να μειωθεί ή να προληφθεί η ταλαιπωρία, καθώς και το κόστος που επιφέρει η θεραπεία του ανεξέλεγκτου άσθματος», αναφέρεται.

Το GINA σε ανακοίνωση του επισημαίνει τα τρέχοντα κενά στη φροντίδα του άσθματος, τα οποία αφορούν: στην ίση πρόσβαση στη διάγνωση και τη θεραπεία (ιατρική), στη φροντίδα για διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές, εθνοτικές και ηλικιακές ομάδες, στα κενά μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κοινοτήτων και χωρών, στην επικοινωνία και τη φροντίδα σε όλη την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα, στην επικοινωνία και την εκπαίδευση που παρέχεται για άτομα με άσθμα, στη γνώση του άσθματος και στην ευαισθητοποίηση για το άσθμα μεταξύ των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης, τα κενά αυτά αφορούν στην ιεράρχηση μεταξύ του άσθματος και άλλων μακροπρόθεσμων καταστάσεων, στη συνταγογράφηση συσκευών εισπνοής και την παρακολούθηση της τήρησης και της ικανότητας χρήσης αυτών των συσκευών, στην ευαισθητοποίηση και κατανόηση του ευρύτερου κοινού (μη ασθματικών) και των επαγγελματιών υγείας ότι το άσθμα είναι μια χρόνια (όχι οξεία) ασθένεια και στα επιστημονικά στοιχεία και την πραγματική παροχή φροντίδα για άτομα με άσθμα.

Αντιμετώπιση των κενών

Για την αντιμετώπιση των κενών στη φροντίδα του άσθματος, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA), αναφέρει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί εν μέρει μέσω της παροχής των ετησίως επικαιροποιημένων εγγράφων στρατηγικής του GINA που βασίζονται σε τεκμήρια.

«Ωστόσο, η εφαρμογή συστάσεων που βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία αποτελεί πρόκληση σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι όλες οι τοπικές λύσεις εφαρμόσιμες σε παγκόσμιο επίπεδο και επίσης οι καθολικές συστάσεις ενδέχεται να μην ισχύουν τοπικά», σημειώνει.

Επισημαίνει ότι η πρόκληση που θέτει το φετινό θέμα είναι οι διεθνείς αναπνευστικές κοινότητες να συνεργαστούν με συναδέλφους, ασθενείς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να εντοπίσουν και να καλύψουν τα κενά στη φροντίδα του άσθματος και να βοηθήσουν στην εφαρμογή και κοινή χρήση καινοτόμων λύσεων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Άσθμα και μόλυνση του περιβάλλοντος

Το άσθμα σχετίζεται άμεσα με την μόλυνση του περιβάλλοντος και των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα, τα αλλεργιογόνα και η ατμοσφαιρική ρύπανση και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να εμφανιστούν στο περιβάλλον μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες. Σημειώνεται ότι σε αρκετά υψηλές συγκεντρώσεις αυτοί οι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές κρίσεις άσθματος στους πάσχοντες και μπορεί να επιδεινώσουν περιπτώσεις που κατά τα άλλα είναι ήπιες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περιοχές με χαμηλή ποιότητα αέρα είναι συνήθως αυτές που στεγάζουν κοινότητες χαμηλού εισοδήματος και μειονοτικές κοινότητες. Συνεπώς, σε αυτές τις περιοχές το άσθμα είναι πιο διαδεδομένο. Επίσης, ένας ακόμη παράγοντας είναι το ψυχολογικό στρες που και  αυτό το στοιχείο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε όσους ζουν στα όρια της φτώχειας, αυξάνοντας περαιτέρω την εμφάνισή του εκεί.

Ποιες χώρες έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σύμφωνα με μία αμερικανική επιστημονική έρευνα του 2019, περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο, επειδή συστηματικά εισπνέουν ρύπους από τις εξατμίσεις των οχημάτων, κυρίως διοξείδιο του αζώτου.

Σε έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας Σούζαν 'Ανενμπεργκ, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2010-2015 για 194 χώρες και 125 μεγάλες πόλεις του κόσμου.

Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα στις κινεζικές πόλεις (η Σαγκάη με 48% έχει το ρεκόρ διεθνώς), στη Μόσχα και τη Σεούλ, αλλά επίσης και στις πόλεις όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λας Βέγκας. Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος λόγω ρύπανσης είχε η Κίνα (760.000 ετησίως) και ακολουθούν η Ινδία (350.000) και οι ΗΠΑ (240.000).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέχρι το 2016 αναγνώρισε το άσθμα ως μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία. Ο ΠΟΥ υπολόγισε ότι σχεδόν 340 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έπασχαν από άσθμα και εκείνη τη χρονιά υπήρξαν πάνω από 400.000 θάνατοι λόγω αυτής της ασθένειας των πνευμόνων.

Σχετικά Άρθρα