ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θωρακιζόμαστε για την εποχική γρίπη

16 Ιανουαρίου 2020, 07:15

images

Με την εποχική γρίπη τύπου Α να βρίσκεται ήδη σε έξαρση και να έχει οδηγήσει παραπάνω από 100 άτομα σε νοσοκομεία, η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Ελισάβετ Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 109 περιστατικά εκ των οποίων τα έξι είναι πολύ σοβαρά.

Η κυρία Κωνσταντίνου είπε ότι τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν λιγότερα περιστατικά γρίπης Α σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ωστόσο η κορύφωση της επιδημίας παρατηρείται τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα με ασφάλεια.

Και τόνισε ότι "θα βγάλουμε επιδημιολογικό δελτίο σύντομα και καλούμε τον κόσμο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν, να λαμβάνουν προσωπικά μέτρα υγιεινής που επιβάλλονται αυτή την περίοδο και έχουν σταλεί εγκύκλιοι στο υπουργείο Παιδείας"

Άλλωστε η διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών αποκάλυψε ότι το 60% των περιστατικών είναι παιδιά κάτω των δεκαπέντε ετών... "Φαίνεται ότι υπάρχει μικρή σύνδεση με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία μετά τις γιορτές. Είμαστε στα αναμενόμενα επίπεδα"

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

·Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

·Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

·Ο εμβολιασμός, που αποτελεί το πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.  

Υπάρχει εξάλλου ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα