ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ό,τι πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca

23 Οκτωβρίου 2020, 07:00

images

Μελέτη ομάδας επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ επιχειρεί να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι ασφαλές. Την ίδια ώρα, ο Ντέιβιντ Μάθιους, ειδικός στην Ιολογία του ίδιου πανεπιστημίου, ανέφερε ότι «το εμβόλιο κάνει όλα όσα περιμέναμε και αυτό δεν αποτελεί παρά καλά νέα στον αγώνα μας κατά της νόσου».

Το συγκεκριμένο εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών που αναζητεί αν μπορεί ή όχι να διασφαλισθεί ασφαλής χορήγησή του. Η νέα ανάλυση έρχεται μετά την επιβεβαίωση από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ότι οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο δεν θα σταματήσουν παρά τον θάνατο εθελοντή, στον οποίο ωστόσο δεν χορηγήθηκε εμβόλιο. Έγινε σαφές μάλιστα από χθες ότι ο 28χρονος Ζοάο Πέδρο Φεϊτόσα, από το Ρίο Ντε Τζανέιρο, έλαβε placebo και όχι το κανονικό εμβόλιο κατά την κλινική δοκιμή.

 Και σε αυτό το σημείο να εξηγήσουμε για όσους δεν έχουν σχέση με την επιστημονική έρευνα ότι μία έρευνα για να είναι έγκυρη και να καλύπτει κάθε πιθανότητα "μαγειρέματος" των αποτελεσμάτων της, πρέπει να είναι διπλή τυφλή. Τι σημαίνει αυτό; Χωρίζονται οι συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Στη μία ομάδα δίνεται το κανονικό φάρμακο και στους άλλους "νεράκι". Κανείς, ούτε οι ερευνητές ούτε οι συμμετέχοντες δεν γνωρίζουν ποιος έχει πάρει τι καθώς όλα είναι κρυπτογραφημένα. Μόνο αν συμβεί κάποια σοβαρή παρενέργεια ή θάνατος, τα πρωτόκολλα ασφαλείας επιτρέπουν να αποκαλύπτεται με αποκρυπτογράφηση αν είχε πάρει το συγκεκριμένο άτομο το φάρμακο ή εμβόλιο. 

Η μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εστίασε, πάντως, στο κατά πόσο το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί ώστε να παράγει τα απαραίτητα εκείνα συστατικά που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Και αποδείχθηκε ότι υπάρχει πρόβλεψη ώστε το εμβόλιο να παράξει την πρωτεϊνη-ακίδα που σχετίζεται με τον ιό. Στη συγκεκριμένη πρωτεϊνη ο οργανισμός θα μάθει να επιτίθεται, προβάλλοντας τις απαραίτητες άμυνες.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο μήνα μια ακόμα ανακάλυψη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανακάλυψαν στην πρωτεΐνη S (ακίδα) του SARS-CoV-2 μια «τσέπη» (θήκη) στην οποία μπορούν να «μπουν» φαρμακευτικές ουσίες. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να σταματήσει τον ιό από το να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψή τους πιθανόν να αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας υπέρ της ανθρωπότητας. Υποστηρίζουν δε ότι μικρά μόρια (αντιικά φάρμακα) που στοχεύουν αυτή την «τσέπη» θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός σε κάποιους.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Δρ 'Iμρε Μπέργκερ δήλωσε τότε: «Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη γιατί μπορούμε τώρα να βρούμε τον τρόπο να »κλειδώσουμε» την πρωτεΐνη αυτή και να την κάνουμε μη μολυσματική. Τότε, θα έχουμε νικήσει τον κορωνοϊό πριν καν μας μολύνει».

Η επιφάνεια του κορωνοϊού περιβάλλεται από ακίδες πρωτεΐνης που μοιάζουν με μικρά στέμματα. Οι ακίδες αυτές είναι ενσωματωμένες σε μια μεμβράνη μέσα στην οποία του οποίου είναι το ιικό γονιδίωμα που είναι καλυμμένο από άλλες πρωτεΐνες. Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca ακολουθεί με ακρίβεια τις γενετικές οδηγίες που προγραμμάτισαν οι σχεδιαστές του για να προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με λεπτομερή ανάλυση ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής. «Το εμβόλιο κάνει όλα όσα περιμέναμε και αυτό δεν αποτελεί παρά καλά νέα στον αγώνα μας κατά της νόσου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάθιους, ειδικός στην Ιολογία του Bristol University, επικεφαλής της έρευνας.

Όπως επιβεβαιώθηκε ο 28χρονος γιατρός Ζοάο Πέδρο Ρ. Φειτόσα από το Ριο Ντε Τζανέιρο ήταν εθελοντής στην έρευνα σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης και ήταν γιατρός.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα