ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι πολύωρες επεμβάσεις σε ηλικιωμένους προκαλούν εγκεφαλική γήρανση

19 Αυγούστου 2019, 15:00

images

Όσοι έζησαν μια πολύωρη, σοβαρή χειρουργική επέμβαση των παππούδων ή των γηραιών γονέων τους, γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία ότι όταν ο ηλικιωμένος ξύπνησε από την νάρκωση ήταν επί μέρες σε σύγχυση… Για κάποιους μάλιστα, αυτό μπορεί να συνεχιστεί επί μήνες δημιουργώντας ανησυχία στους οικείους αλλά τελικά αναστρέφεται στους περισσότερους.

Τώρα, μία αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση BMJ (British Medical Journal), αναφέρει ότι οι σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις συνδέονται με μικρή έκπτωση στη γνωστική λειτουργία που ισοδυναμεί με γήρανση του εγκεφάλου κατά σχεδόν πέντε μήνες. Προκαλείται δηλαδή σε κάποιος μεγάλους ανθρώπους (και όχι σε όλους που χειρουργούνται) μόνιμη εγκεφαλική γήρανση της τάξεως περίπου του μισού έτους!

Ο δρ. Ρόμπερτ Σάντερς, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αναισθησιολογίας του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον και βασικός συντάκτης της μελέτης, τόνισε ωστόσο στον σχολιασμό του ότι«αν και ο κίνδυνος σοβαρής γνωστικής έκπτωσης φάνηκε να πλήττει ελάχιστους συμμετέχοντες, παρόλα αυτά ακόμα και αυτή η μικρή δυνητική βλάβη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα οφέλη που μπορεί να έχει ένα χειρουργείο για την υγεία».

Οι ερευνητές, προκειμένου να διερευνήσουν την έκταση της βλάβης που ενδέχεται να προκαλείται, χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια προηγούμενη μελέτη, την Whitehall II, κατά την οποία παρατηρήθηκαν 10.000 Βρετανοί εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες το 1980 μεταξύ 35 και 55 ετών.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ γνωστικής αξιολόγησης, που επαναλήφθηκαν 4 φορές μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Οι ερευνητές τελικά επικεντρώθηκαν σε 7.532 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν υποβληθεί τουλάχιστον σε μια εξέταση γνωστικής αξιολόγησης. Από αυτούς οι 1.250 εισήχθησαν στο νοσοκομείο για μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Επίσης, οι 715 είχαν παραμείνει το ανάλογο διάστημα στο νοσοκομείο για ασθένειες οι οποίες δεν απαιτούσαν χειρουργείο.

Το 5,5% των συμμετεχόντων που είχαν υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση και το 12,7% εκείνων που είχαν κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αλλά όχι χειρουργείο, παρουσίασαν πιο σοβαρή γνωστική έκπτωση. Το αντίστοιχο ποσοστό αυτών που δεν έκαναν εισαγωγή ήταν 2,5%.

Ο Δρ Σάντερς επισημαίνει ότι τα αίτια αυτής της σχέσης παραμένουν άγνωστα και παρότι πολλοί έχουν κατηγορήσει την αναισθησία, οι σύγχρονες μελέτες δεν επιβεβαιώνουν αυτή την υπόθεση.

Από την πλευρά της η Δρ Σάντρα Γουάιντράουμπ, κλινική καθηγήτρια και διευθύντρια του Κέντρο Μεσούλαμ για τη Γνωστική Νευρολογία και τη Νόσο Αλτσχάιμερ στη Σχολή Φέινμπεργκ του Βορειοδυτικού Πανεπιστημίου στο Σικάγο, θεωρεί ότι είναι τουλάχιστον θετικό ότι πρόκειται για μικρή γνωστική έκπτωση.

Υποστηρίζει όμως ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να ενημερώνουν πληρέστερα τους ασθενείς για τις πιθανές νοητικές βλάβες που μπορεί να έχει μια εγχείρηση.

Πηγή: BMJ (British Medical Journal)

Σχετικά Άρθρα