ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι δραστηριότητες που συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα με άνοια

18 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με άνοια, μια χρόνια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τη μνήμη και τις ικανότητες σκέψης. Η πιο γνωστή μορφή άνοιας είναι η Νόσος Αλτσχάιμερ. Ενώ υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της άνοιας, δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία θεραπεία για την ίδια την πάθηση. 

(Σημειώνεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για τη θεραπεία της Νόσου Αλτσχάιμερ που δεν κυκλοφορεί ακόμα στην Ευρώπη).

Αν και διεξάγεται έρευνα για την περαιτέρω κατανόηση για την παθολογία της άνοιας και για την ανάπτυξη θεραπειών, σημαντικές έρευνες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη για να διερευνηθεί πώς οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική λειτουργία.

Ένα μέρος αυτής της έρευνας διερευνά πώς οι γνωστικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση και τα σταυρόλεξα, επηρεάζουν τον κίνδυνο άνοιας και τη γνωστική λειτουργία. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Neurology το 2021, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα γνωστικής δραστηριότητας, όπως το διάβασμα, τα παιχνίδια και τα παζλ, και η σύνταξη επιστολών, μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της Νόσου Αλτσχάιμερ κατά 5 χρόνια σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω.

Άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2022 στο PNAS, κατέληξε στο ότι, όταν αφιερώνεται περισσότερος χρόνος σε παθητικές δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ενώ όταν αφιερώνεται χρόνος σε ενεργητικές εργασίες, όπως η χρήση υπολογιστή, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, ακόμα κι αν αντιμετωπίζετε ήδη απώλεια μνήμης, το να μαθαίνετε κάτι νέο, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σας. Η πρόκληση του μυαλού σας με το να μαθαίνετε κάτι καινούργιο θα ενισχύσει τη μνήμη, την προσοχή και τις ικανότητες σκέψης σας και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας», είπε η  Δρ Joyce Gomes-Osman, αντιπρόεδρος παρεμβατικής θεραπείας στη Linus Health

Τέλος, η ίδια σημείωσε ότι η δημιουργία νέων, ευχάριστων εμπειριών θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου.


Σχετικά Άρθρα