ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θάνος Δημόπουλος για την αντιική θεραπεία της Merck: Έχει καλό προφίλ

05 Νοεμβρίου 2021, 07:00

images

Για τα χαρακτηριστικά της θεραπείας σε μορφή χαπιού από την εταιρεία Merck, η οποία έλαβε χθες το «πράσινο φως» από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή, μίλησε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. «Είναι το πρώτο αντιικό φάρμακο το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και έχει ένα πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας» είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, είναι πολύτιμο για την καταπολέμηση του ιού διότι «υπάρχουν συμπολίτες μας που θα νοσήσουν και οι οποίοι έχουν παράγοντες κινδύνου οι οποίοι δείχνουν ότι η νόσος σε αυτούς θα εξελιχθεί άσχημα». Ωστόσο, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ εξήγησε ότι το μεγαλύτερο «όπλο» που έχουμε απέναντι στον SARS-CoV-2 είναι τα εμβόλια και δεν πρέπει οι θεραπείες να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό και την πρόληψη.

Σε ό,τι αφορά τη δράση του φαρμάκου, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι δρα σε ασθενείς με ήπια νόσο, αμέσως μετά τη διάγνωσή της και πριν ο ιός προχωρήσει στη φάση της φλεγμονής. «Το φάρμακο αναστέλλει ουσιαστικά τον πολλαπλασιασμό του ιού», πρόσθεσε.

Εξήγησε δε ότι σε πρώτη φάση θα χορηγείται σε σε ασθενείς με παράγοντες που μάς προειδοποιούν για βαριά νόσηση, όπως μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία συννοσηρότητες, νεοπλασίες και ανοσοκατασταλτικές θεραπείες.

«Σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε την έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», όπως δήλωσε ο κ. Δημόπουλος. «Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει τον φάκελο, ενώ θα δούμε και τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης σε ένα επιστημονικό περιοδικό όπως γίνεται συνήθως», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα