ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο τολμών νικά ακόμα και αν πρόκειται για ένα ...ντουζ

27 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Το καθημερινό κρύο ντουζ διατηρεί τους ...τολμηρούς που το αντέχουν σε καλύτερη υγεία συγκριτικά με όσους κάνουν ζεστό ντουζ. Αυτό υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες στα συμπεράσματα της έρευνάς τους με τίτλο «The Effect of Cold Showering on Health and Work», που δημοσιεύτηκαν στο PloS One.

Με εξαίρεση όσους έχουν καρδιαγγειακά προβλήματα, ο οργανισμός των οποίων δεν αντέχει την απότομη έκθεση στο κρύο νερό, όλοι οι υπόλοιποι έχουν μόνο οφέλη από τα κρύα ντουζ. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι 3.000 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να ολοκληρώσουν το ντουζ τους με κρύο νερό για 30, 60 και 90 δευτερόλεπτα αντίστοιχα, ενώ η ομάδα ελέγχου συνέχιζε να απολαμβάνει ζεστά ντουζ.

Η πρώτη παρατήρηση που έκαναν, ήταν ότι το 64% των συμμετεχόντων συνέχισαν αυτό το μοτίβο εναλλαγής ζεστού – κρύου ακόμη και μετά τους τρεις μήνες διάρκειας της έρευνας, επειδή το απολάμβαναν. Η δεύτερη παρατήρηση ήταν, ότι όσοι έκαναν κρύα ντουζ, ζήτησαν κατά 29% λιγότερες αναρρωτικές άδειες από την εργασία τους σε σύγκριση με όσους εξακολουθούσαν να κάνουν ντουζ με ζεστό νερό.

Σε ό,τι αφορά την εξήγηση, μια πιθανή επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου είναι ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα