ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο κίνδυνος καρκίνου είναι υψηλότερος στα άτομα με επιδείνωση του μεταβολικού συνδρόμου

16 Μαρτίου 2024, 08:00

images

Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιδείνωση του μεταβολικού συνδρόμου, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Για να εξετάσουν πώς το μεταβολικό σύνδρομο επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου, οι ερευνητές μελέτησαν 44.115 Κινέζους ενήλικες με μέση ηλικία τα 49 έτη. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις βαθμολογίες του μεταβολικού συνδρόμου για τους συμμετέχοντες με βάση την παρουσία καθενός από τα 5 συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου (παχυσαρκία, υψηλά λιπίδια αίματος, διαβήτης, μεγάλη περιφέρεια μέσης και κάπνισμα), με τη βαθμολογία 0 να είναι η χαμηλότερη και τη βαθμολογία 5 να είναι η υψηλότερη.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη τοποθετήθηκαν σε 1 από τις 4 διαφορετικές κατηγορίες μεταβολικού συνδρόμου, με βάση τις τάσεις που παρατηρήθηκαν στις βαθμολογίες τους για το μεταβολικό σύνδρομο μεταξύ 2006 και 2010. 

Αυτές οι κατηγορίες ήταν:

χαμηλή-σταθερή (10,56% των συμμετεχόντων),

μέτρια-χαμηλή (40,84% των συμμετεχόντων),

μέτρια-υψηλή (41,46% των συμμετεχόντων),

αυξημένη-αυξανόμενη (7,14$ των συμμετεχόντων).

Ενώ οι 3 πρώτες ομάδες διατήρησαν σταθερές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου με την πάροδο του χρόνου, η τελευταία ομάδα ξεκίνησε με αυξημένες βαθμολογίες που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Στη συνέχεια, οι 4 ομάδες παρακολουθήθηκαν μεταξύ 2010 και 2021. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, 2.271 άτομα διαγνώστηκαν με καρκίνο. Όταν η ομάδα συνέκρινε την πρώτη με την τελευταία ομάδα, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης οποιουδήποτε τύπου καρκίνου ήταν 1,3 φορές μεγαλύτερος. 

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου ήταν επίσης σημαντικά υψηλότεροι:

- Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν 2,1 φορές υψηλότερος.

- Ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου ήταν 3,3 φορές υψηλότερος.

- Ο κίνδυνος καρκίνου του νεφρού ήταν 4,5 φορές υψηλότερος.

- Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν 2,5 φορές υψηλότερος.

-Ο κίνδυνος καρκίνου του ήπατος ήταν 1,6 φορές υψηλότερος

Επιπλέον, τα άτομα της τελευταίας κατηγορίας είχαν μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου για όλους τους τύπους καρκίνου από τις άλλες ομάδες μαζί.

Από τη μελέτη δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβώς ποιος είναι ο μηχανισμός που ευθύνεται για την αύξηση του κινδύνου. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιου είδους αλληλεπίδραση μεταξύ των μεταβολικών επιδράσεων που σχετίζονται με αυτήν την πάθηση.

Η προσπάθεια για τη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω μιας υγιεινής διατροφής και άσκησης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναστρέψει κάποιος το μεταβολικό σύνδρομο και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Σχετικά Άρθρα