ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο "κακός" ύπνος δημιουργεί κρίσεις ημικρανίας με... χρονοκαθυστέρηση

03 Ιανουαρίου 2020, 07:25

images

Νέα μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κάνουν άστατο, διακοπτόμενο και τελικά "κακό" ύπνο ένα βράδυ, κινδυνεύουν να εμφανίσουν κρίση ημικρανίας ακόμα και δυο μέρες μετά...

Την εργασία έκανε η Δρ  Suzanne Bertisch από το τμήμα ύπνου και κιρκαδικών διαταραχών (Sleep and Circadian Disorders) στο Brigham and Women's Hospital in Boston, MA και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

"Γνωρίζαμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα του νυχτερινού ύπνου επιδρά στην ύπαρξη ή όχι ημικρανιών με αύρα και χωρίς αύρα. Αλλά στη μελέτη αυτή πήγαμε ένα βήμα πιο πέρα και ανακαλύψαμε ότι η επίδραση από μία νύχτα με διαταραγμένο ύπνο, με συνεχείς αφυπνίσεις, με λίγες συνεχείς ώρες ξεκούρασης και γενικά με κακό ύπνο, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κρίση ημικρανίας όχι την επόμενη αλλά την μεθεπόμενη ημέρα¨, δήλωσε η Δρ Bertisch.

Η ερευνήτρια αποκάλυψε ότι η ιδέα να ασχοληθεί με το θέμα της ήρθε όταν διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ημικρανία έλεγαν ότι υπέφερα και από αϋπνίες. Αποφάσισε λοιπόν να διαπιστώσει αν υπάρχει άμεση και επαναλαμβανόμενη σχέση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 98 ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη για τους οποίους κατέγραφαν δύο φορές την εβδομάδα τις συνθήκες του νυχτερινού ύπνου στο ειδικό εργαστήριο ύπνου του νοσοκομείου επί 6 εβδομάδες. Ταυτόχρονα λάμβαναν και λεπτομερές ιστορικό των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων.

Αποδείχτηκε ότι μετά από μία νύχτα με "κακό" ύπνο, υπάρχουν 39% αυξημένες πιθανότητες για κρίση ημικρανίας όχι μέσα στο επόμενο 24ωρο και το αμέσως επόμενο!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα