ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί παγκοσμίως

07 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι ο Ιούλιος που πέρασε θα καταγράφει ως ο θερμότερος μήνας στην ιστορία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Μάλιστα ήταν τόσο ζεστός που κατέρριψε το ρεκόρ του αντίστοιχου μήνα το 2019 με τον επικεφαλής του ΟΗΕ, Antonio Guterres, να σημειώνει ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια «εποχή παγκοσμίου βρασμού».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Biden, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακή απειλή» και ότι κανείς «δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής». Ορισμένοι ειδικοί μάλιστα προσθέτουν ότι ο περασμένος Ιούλιος μπορεί να ήταν ο θερμότερος μήνας των τελευταίων 120.000 ετών!

Οι ερευνητές δεν εκπλήσσονται που ο Ιούλιος σπάει το τρέχον ρεκόρ για τον θερμότερο μήνα, καθώς υπάρχουν πολλές ενδείξεις τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο πλανήτης σημειώνει πολύ μεγαλύτερα επίπεδα θέρμανσης. Η θερμότερη ημέρα του κόσμου σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου και οι θερμότερες 23 ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ παρατηρήθηκαν εντός του Ιουλίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής, Copernicus.

Οι ερευνητές υπολογίζουν την παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα λαμβάνοντας μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί για να δώσουν μια εντελώς ακριβή εικόνα σε παγκόσμια κλίμακα, κι έτσι οι επιστήμονες τροφοδοτούν όλες αυτές τις μετρήσεις - συν ορισμένες μετρήσεις από την ίδια την ατμόσφαιρα - σε μοντέλα υπολογιστών. Αυτές επιτρέπουν στους επιστήμονες να δημιουργήσουν έναν «χάρτη χωρίς κενά», που σημαίνει ότι η παγκόσμια θερμοκρασία μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα.

Ενώ ο Ιούλιος είναι πιθανό να είναι ο θερμότερος σε αρχεία που χρονολογούνται περίπου 150 χρόνια πριν, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η τελική θερμοκρασία μπορεί να είναι η θερμότερη σε επίπεδο δεκάδων χιλιάδων χρόνων. Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων από ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται κυρίως για τις ακραίες θερμοκρασίες.

«Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπων τον Ιούλιο είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Καθηγητής Petteri Taalas.

«Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ», συμπλήρωσε. «Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιβάλλεται».



Σχετικά Άρθρα