ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

O ΔΜΣ δεν συνδέεται απαραίτητα με υψηλότερο κίνδυνο ασθένειας και θανάτου

30 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) που υποδεικνύει ένα άτομο ως υπέρβαρο, δεν σχετίζεται απαραίτητα με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία σε ένα αυξανόμενο σύνολο δεδομένων που υποδηλώνουν ότι ο ΔΜΣ από μόνος του δεν είναι ακριβής δείκτης της υγείας ενός ατόμου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One, αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, με βάση δεδομένα από περισσότερους από 550.000 ενήλικες στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο για 9 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σημαντική αύξηση στον κίνδυνο θανάτου για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω με ΔΜΣ μεταξύ 22,5 και 34,9. Το ίδιο ίσχυε και για τους νεότερους ενήλικες με ΔΜΣ μεταξύ 22,5 και 27,4. Ένα άτομο με ΔΜΣ 25 ή μεγαλύτερο θεωρείται υπέρβαρο και με ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο θεωρείται παχύσαρκο.

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου με το τετράγωνο του ύψους του. Για δεκαετίες, έχει χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί εάν το βάρος ενός ατόμου είναι «υγιές» ή μπορεί να υποκρύπτει κίνδυνο διαβήτη ή καρδιακής νόσου. Αλλά πολλοί επαγγελματίες υγείας έχουν επικρίνει το συγκεκριμένο δείκτη, υποστηρίζοντας ότι ο ΔΜΣ δεν λαμβάνει υπόψη κρίσιμους παράγοντες, όπως το ποσοστό σωματικού λίπους και οι διακυμάνσεις στον κίνδυνο ασθένειας μεταξύ ατόμων διαφορετικής φυλής και φύλου.

Τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση υιοθέτησε μια πολιτική που συμβουλεύει τους γιατρούς να χρησιμοποιούν πρόσθετα μέτρα - συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας μέσης, της κατανομής λίπους στο σώμα και γενετικών παραγόντων - για την αξιολόγηση της υγείας του ασθενούς.

Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν τις νέες κατευθυντήριες γραμμές, σύμφωνα με τον Δρ Aayush Visaria, ειδικευόμενο εσωτερικής ιατρικής στο Rutgers Robert Wood Johnson Medical School και συν-συγγραφέα της νέας μελέτης.

«Τα αποτελέσματά μας βασικά επιβεβαιώνουν πολλές άλλες μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια - όχι σε τόσο μεγάλο επίπεδο, αλλά βασικά επιβεβαιώνουν ότι ο ΔΜΣ από μόνος του είναι πραγματικά κακός δείκτης κινδύνου για την υγεία», είπε ο Visaria.



Σχετικά Άρθρα